Gündem Marmara'da korkunç deprem senaryosu

Marmara'da korkunç deprem senaryosu

Paylaş
Marmara'da korkunç deprem senaryosu

Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Marmara depreminin büyüklüğünün mutlaka 7'nin üzerinde olacağını, burada 240 yıllık enerji birikimi bulunduğunu söyledi

İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Gündoğdu, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin merkez üssü olan Gölcük'ün bulunduğu bölgenin de her yıl 12 ile 17 milimetre arasında batıya doğru kaymakta olduğunu tesbit ettiklerini belirtti.

Bugün İzmit Yahya Kaptan Semti'ndeki 24 Kasım Anadolu Lisesi ve İzmit Ticaret Meslek Lisesi öğrencilerine ortak bir deprem konferansı veren Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Haiti'de binlerce kişinin ölümüne neden olan depremin çok sert olduğunu belirten Doç. Dr. Gündoğdu, bu depremin değişik bir karaktere sahip olduğunu, beklenenin üzerinde hasara yolaçtığını anlattı.

"HAİTİ'DEN DERS ÇIKARTMAK GEREKİR"

Haiti'deki can kaybının fazla olmasının bir başka nedeninin ise yoksul ülke olmasından kaynaklandığını da söyleyen Doç. Dr. Gündoğdu, “Ölü sayısının 200 bin kadar olacağına inanmıyorum.

Bugünkü açıklamalara göre 75 bin can kaybı olarak tahmin ediyorlar. İstanbul’dan bile küçük bir yer. ABD birçok asker göndermiş. O da ilginç aslında. Belki de düzen altına almak istiyorlar. Ciddi bir yağma var orada. Bundan ders çıkartmak lazım” diye konuştu.

Gündoğdu, 17 Ağustos Marmara Depremi'nin merkez üssü olan Kocaeli'nin Gölcük İlçesi'nde ise yılda 12- 17 milimetre arasında batıya doğru hareket ettiğini söyledi.

Doç. Dr. Gündoğdu, şöyle devam etti: “Göreceli bir hareket ama esas Gölcük hareketli. Bu 17 milimetrelik yer değiştirme depremin enerji kaynağını oluşturuyor. Hani şöyle elinizi sürtseniz ısınır. Düşünün yılda 1.7 santimetre hareket olduğunu.

"7.6'YI MUMLA ARARIZ"

GPS ölçümü bunlar. 2- 2.5 santim üzerinden hesaplamımızı yapıyorduk. Onlar 1.2 ile 1.7 santim arasında olduğunu söylüyorlardı. ‘Az bir enerji birikti, tek parça kırılacak. Enerji yok. O yüzden parça parça kırılacak.’

Bunlar spekülatif. 5- 10 senedir GPS teknolojisi ile dünyada ölçüm yapılıyor. Beklediğimiz deprem 240 yıldır enerji biriktiriyor. Çok hızlı olursa, yani Haiti, İran Bam depremi gibi 7.6'yı mumla ararız. Çok açık birşey. Sismologlar bunları bilirler. Çok mu yıkıcı? Olacakların cevaplarını veremezler.”

Ergün AYAZ/İZMİT (DHA)