Gündem Marmaray için açılış tarihi verildi

Marmaray için açılış tarihi verildi

Paylaş
Marmaray için açılış tarihi verildi

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, 4 yıl gecikmeli süren Marmaray projesi için açılış tarihini verdi

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Yenikapı'daki Marmaray Tünel inşaatını ziyaret etti. Baretini ve çizmesini giyen Bakan Yıldırım önce yetkililerden çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Ardından da Yenikapı - Sirkeci arasındaki TBM Tünel kazısını başlatacak ilk çalışma için düğmeye bastı. Yenikapı'da TBM3 makinesinin -16 metreden başlatacağı delme çalışmasına start veren Bakan Yıldırım daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

4 YILLIK BİR GECİKME OLDU

Bakan Yıldırım, Marmaray projesinin çok önemli bir etabını başlattıklarını kaydederek, ilk makinenin 100 metre tünel yaptıktan sonra diğer makinenin çalışmaya başlayacağına dikkat çekti. Yıldırım, kazı çalışmalarının 2004'te başladığını dile getirerek, " Kazı çalışmalarının 200 bin metreküp kazının yüzde 65'ini kazma kürekle elle yaptık. Neden elle yapıldı? Buradaki arkeolojik kazılara herhangi bir zarar gelmesin diye. Bu kazılar münasebetiyle bu projede 4 yıllık bir gecikme oldu " dedi.

Yıldırım, "Buraya arkeoloji şöleni diyorlar arkeologlar. Dolayısıyla bu bize 4 yıla mal oldu. Helal olsun. İstanbul'un toplu taşıma sorununu çözecek projenin aynı zamanda İstanbul'un tarihi güzelliklerini 8 bin 500 yıl öncesine varan bir zaman diliminde ortaya çıkaracak olması, bir İstanbullu olarak 12 milyon İstanbulllu gibi beni de doğrusu mutlu ediyor. Heyecan duyuyoruz. Tek üzüntümüz projenin gecikmesi ve maliyetin artmasıdır" diye konuştu.

Haberin Devamı

2011'DE BİRLEŞECEKLER

Yıldırım, " Tünellerin 2011 ilk yarısında her ikisi denizdeki tüple birleşmiş olacak. 2011'e kadar önce Sirkeci istasyonuna, Sirkeci İstasyonundan yaklaşık bin metre daha denizde yerleştirdiğimiz tüplere geçiş olacak. Böylece 2011'in ilk yarısında Nisan Mayıs gibi herhangi bir aksilik yaşanmazsa artık kazılar tamamen bitmiş olacak " dedi.

ASLINDA BU YIL BİTECEKTİ

Projenin tamamen bitişi hakkında da konuşan Bakan Yıldırım, " Aslında bu proje 2009'un sonunda bitecekti. Ancak arkeolojik kazılar nedeniyle uzadı bu proje " diye konuştu. Bakan Yıldırım, "Marmaray'da 2013, 29 Ekim'de resmen açacağız. Bunu burada ilan ediyorum " dedi. Bakan Yıldırım çalışan işçilerin paralarını alamamasıyla ilgili zaman zaman protesto yapmış olmalarına ise, " Bu bir iki sefer yaşanan bir olaydır. O da taşeron işçilerin ücretlerinin yüklenici değil geç ödenmesinden kaynaklanan bir olaydır. Çok önemli birşey değil" diye cevap verdi.

YENİKAPI - SİRKECİ ARASI TBM TÜNEL KAZISI

Yenikapı'dan Sirkeci'ye kadar uzanacak TBM Tünel kazısında iki makine çalışacak. Ancak güvenlik nedeniyle TB3 makinesi önce gidiş istikametinde tünel kazacak. Yaklaşık 3 bin 48 metre tünel kazısı yapılacak. Bu kazıların ardından Sirkeci İstasyonuna varılmış olacak. Yerin - 16 metre altında devam edecek kazı çalışmasında TB3 makinesi dakikada 3 santimetre ilerliyor. Güvenlik için iki paralel tünel boyunca her 200 metrede bir yaya geçiş tüneli inşaa edilecek. Böylece acil durumlarda yolcular bir tünelden diğerine güvenle geçebilecek.

DHA

Haberin Devamı