Dünya Mars'a gidiyormuş gibi yapacaklar

Mars'a gidiyormuş gibi yapacaklar

Paylaş
Mars'a gidiyormuş gibi yapacaklar

Rusya'da 'Mars500' deneyine dün başlandı. Deney, Mars'ta yaşam bulunup bulunmadığını öğrenmek amacıyla planlanan gerçek yolculuk için hazırlık amacını taşıyor

PENCERESİ BİLE YOK

Haberin Devamı

Rusya’nın başkenti Moskova’da 520 gün sürecek ‘Mars500’ deneyine dün başlandı. Bilim adamları, Mars yolculuğu için 250 gidiş, 30 gezegende kalış ve 240 da dönüş olmak üzere 520 gün gerektiğini düşünüyor.

Bu nedenle projenin adı ‘Mars 520’. 3 Rus, 1 Fransız, 1 İtalyan ve 1 Çinli’den oluşan gönüllü ekibi, 18 ay geçirecekleri ‘uzay gemisi’ne dün girdiler. Penceresi bile bulunmayan kapsülde kalacak olan 6 kişinin bu süre içinde stres düzeyleri, tepkileri, uyku, yemek düzenleri ve hormon değişimleri incelenecek.

MARS HAPİSHANESİ

Deneyin asıl amacı, gelecekteki gerçek bir Mars yolculuğuna çıkıldığında mürettebatın stres ve yorgunlukla daha iyi başa çıkabilmelerini sağlamak için uzun zaman tecridin etkilerini incelemek.

Haberin Devamı

‘Uzay gemisi’ gibi kullanılacak dev kapsül 5 bölümden oluşuyor. Bunların arasında gönüllerin deneyin büyük bölümünü geçirecekleri ‘ev’, hastalanmaları halinde kullanacakları ‘tıp’, yiyeceklerin saklanacağı ‘depo’ bölümleri var.

10 GÜNDE BİR BANYO

520 gün sürecek bu yolculukta 100 bilimsel deney yapılacak. ‘Mars500’ün organizatörleri ‘ahlaki’ ve ‘psikolojik’ gerekçelerle deneye kadın almadılar! Deneye katılanlara ortalama 3 milyon ruble (150 bin TL) ödenecek.

Deneye katılan gönüllüler sadece sağlık gerekçesiyle kapsülden erken ayrılabilecek. Mürettebat deney sırasında Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki astronotlara verilen konserve yemeklerin aynısını yiyecek. Uzay koşullarının yaratıldığı ortamda 10 günde bir yıkanacak.