Candaş Tolga Işık ''Mart'ta Referandum Var''
HABERİ PAYLAŞ

''Mart'ta Referandum Var''

Haberin Devamı

Bahçeli’nin geçtiğimiz günlerde “Türkiye’deki siyasi tablodaki fiili durumun hukuki boyuta taşınması” adına yaptığı çağrıya destek niteliğinde bir yazı yazdım dün.



AK Parti’de son derece etkili ve Erdoğan’a çok yakın bir isim aradı. “Ne dersin başkanlık sistemi geliyor mu?” diye sordu. “Onu bilemem ama şu an zaten adı konmamış bir başkanlık sistemiyle yönetiliyoruz. Ya hukuken adı konmalı ya da Meclis, referandum... iradesiyle herkes şu an var olan anayasal yetkisine çekilmeli” dedim.



Telefondaki muhatabım devam etti: “15 Temmuz FETÖ darbe girişimi sonrası başkanlık sistemiyle ilgili ajandamızı mecburen rafa kaldırdık. Ama Bahçeli’nin bu çıkışı bizi tekrar harekete geçirdi. Tam da senin söylediğin gibi yapacağız. Başkanlık Meclis’e sonra da muhtemelen halkın önüne gelecek. Kararı milli irade verecek...” Konuştuğum AK Parti’nin önde gelen isimlerinden olunca sordum: “Nasıl bir takvim öngörüyorsunuz?” - Meclis’te 367’yi bulmamız çok mümkün görünmüyor. Muhtemelen 330 oyla referanduma gideceğiz. Bu olursa mart ya da en geç nisan ayına yetiştiririz.



Parti içinden referandumla ilgili gelen tepkileri de sordum. Şöyle cevap verdi: “En son gelen kamuoyu anketinde AK Parti yüzde 55 oy alıyor gözüküyor. Parti içindeki genel beklenti de bir an önce referandumun yapılması. Fiili durumun hukuki duruma dönüşmesi yönünde...”



Telefonu kapattıktan kısa bir süre sonra ajanslardan Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti Milletvekili Mustafa Şentop’un açıklaması düştü. Şentop’u hiç tanımam ve hayatımda hiç konuşmadım. Ancak sözleri adeta benim telefonda konuştuğum AK Parti’li ismi teyit eder nitelikteydi: “Meclis'te 330 oyun bulunması halinde referandum 2017 ilkbaharına yetişebilir.”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder