Yaşam Matem orucu nedir? Muharrem ayı ne zaman başlıyor?

Matem orucu nedir? Muharrem ayı ne zaman başlıyor?

Paylaş
Matem orucu nedir? Muharrem ayı ne zaman başlıyor?

Müslüman alemi için en kutsal dönemlerden biri olan Muharrem ayı başladı. Binlerce Alevi bugünden itibaren 12 gün Matem orucu tutacak. 'Muharrem orucu' olarak da bilinen Matem orucu, İmam Hüseyin’in ve diğer Kerbela şehitlerinin çektikleri zorlukları idrak etmek için tutulur. Peki Muharrem orucu nasıl tutulur, Muharrem ayında neler yenmez, Aşure Günü nedir? İşte cevabı...

Muharrem orucu olarak da bilinen Matem orucuna ilişkin açıklamalarda bulunan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Tarsus Şube Başkanı Cuma Erçe, "7 Eylül Cuma Günü Fatma Ana Orucu, 8-9-10 Eylül Masum-u Paklar Orucu, 11 Eylül Salı Günü Matem Orucu'nun 1'inci günü başlıyor. 12 gün boyunca her akşam derneğimizde oruç açma lokması verilecektir. 23 Eylül'den itibaren ise aşure lokmalarımızı dostlarla, komşularımızla paylaşıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

MUHARREM ORUCU NEDİR?

Kurban Bayramı Hicri takvime göre Zilhiçce Ayı’nın 10. günü başlar. Kurban Bayramı’nın 1. gününden başlayarak 20 gün sayılır. 20. günün akşamı Muharrem orucu için niyet edilir ve oruç başlar. Muharrem orucundan önce 3. günlük Masum-u Pak orucu tutulur. Bu oruç küfede şehit düşen Müslüm Bin Akıyl ile çocukları İbrahim ve Muhammet için tutulur. Müslüm, İmam Hüseyin’in amcasının oğludur.

AŞURE NE ZAMAN DAĞITILIR?

İbrahim Müslüm ise amcasının torunlarıdır. 3. günlük Masum-u Pak ve 12 günlük muharrem orucu olmak üzere toplam 15, gün oruç tutulduktan sonra muharrem ayı’nın 13. günü kurbanlar kesilir ve aşure dağıtılır. Kurban İmam Zeynel Abidin’in Kerbela Katliamı'ndan kurtuluşunun şükranıdır. Muharrem Ayı kutsal ayıdır. Muharrem Ayı haram aylardandır. Bu ayda savaşmanın yasak olduğu Kur'an-ı Kerim’de açıkça belirtilmiştir.

Haberin Devamı

MUHARREM ORUCU NASIL TUTULUR?

Muharrem ayının dokuzuncu, onuncu ve on birinci günü ve Aşure günü tutulan Muharrem orucu, faziletlidir. Ancak diğer günlerde de oruç tutulmasında bir sakınca yoktur.

Muharrem orucu, tıpkı normal oruç gibi tan yerinin ağarmasıyla imsak vaktinde başlar ve akşam ezanının okunmasıyla son bulur. Hz. Muhammed (s.a.v.), Aşure orucunu da tavsiye etmiş, kezâ Receb, Zilkade, Zilhicce ve Muharrem aylarında üç gün oruç tutulmasını öğütlemiştir. Bu üç günün muharrem ayındaki uygulaması Aşure'den önceki gün, Aşure günü ve Aşure'den sonraki gün şeklindeydi. Bilindiği gibi Aşure günü, Muharrem ayının 10. günüdür.

ALEVİLER MUHARREM AYINDA NELER YAPMAZ?

-Düğün, nişan ve sünnet gibi eğlenceler yapılmaz.

-Müzik dinlenmez.

-Bıçak gibi kesici aletler kullanılmaz. Mümkün olduğunda az kullanılır.

-Saf su içilmez. Bedenin sıvı ihtiyaçını çay-meştubat-ayran gibi içecekler ile giderilir. Bunlar dahil kana kana içilmez.

-Cinsel ilişki olmaz.

-Et yenmez. Yumurta yenmez. Canlı olan veya canlıya dönüşecek olan hiç bir gıda yenmez.

-Tıraş olunmaz.

-Tırnak kesilmez.

İŞTE MUHARREM AYI İLE İLGİLİ TARİHLER

1 Muharrem 2018: 11 Eylül 2018 Salı

10 Muharrem 2018: 20 Eylül 2018 Perşembe

Hicri yılbaşı 2018: 11 Eylül 2018 Salı

Aşure Günü 2018: 20 Eylül 2018

AŞURE GÜNÜ NEDİR?

Hicrî senenin ilk ayı olan Muharrem ayının 10. günü Âşura Günü'dür. Bugüne "Âşura" denmesinin sebebi, Muharrem ayının onuncu gününe denk geldiği içindir. Hadis kitaplarında geçtiğine göre ise bu güne bu ismin verilmesinin hikmeti, o günde Cenâb-ı Hak on peygamberine on değişik ikram ve ihsan ettiği içindir.

Haberin Devamı

2018 yılında Aşure günü 20 Eylül Perşembe gününe denk gelmektedir.