Gündem Mavi Marmara davası düşürüldü

Mavi Marmara davası düşürüldü

Paylaş
Mavi Marmara davası düşürüldü

İstanbul 7’inci Ağır Ceza Mahkemesi, Mavi Marmara davasının düşürülmesine karar verdi

Mavi Marmara davasının düşürülmesine karar veren mahkeme, İsrailli askerler hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasını hükmetti.

Mavi Marmara gemisine, Akdeniz'in uluslararası sularında düzenlenen saldırıya ilişkin, aralarında dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi'nin de yer aldığı 4 sanığın yargılandığı davanın düşürülmesine, sanıklar hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasına hükmedildi.

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, mahkeme heyeti verilen aranın ardından kararını açıkladı.


MAHKEME DAVANIN DÜŞÜRÜLMESİNE KARAR VERDİ


Mahkeme, "Türkiye Cumhuriyeti ile İsrail Devleti arasındaki tazminata ilişkin usul anlaşmasının 4. maddesinin 2. cümlesi ile 'Her halükarda bu anlaşma, İsrail'in, İsrail adına hareket edenlerin ve İsrail vatandaşlarının, Türkiye Cumhuriyeti veya Türk gerçek ve tüzel kişileri tarafından konvoy hadisesi ile ilgili olarak kendilerine yönelik doğrudan ya da dolaylı olarak Türkiye'de yapılmış ve yapılacak her türlü hukuki ya da cezai talebe ilişkin her türlü sorumluluktan muaf tutulmalarını sağlayacaktır' hükmü dikkate alındığında kovuşturmaya engel şart getirildiği ve bu şartın gerçekleşmeyeceği anlaşıldığından" davanın düşürülmesine karar verdi.

KIRMIZI BÜLTENLER GERİ ALINACAK



Sanıklar hakkında verilen yakalama kararlarının kaldırılmasına hükmeden heyet, Cumhuriyet Başsavcılığından bila infaz iadesinin istenmesini, çıkartılan kırmızı bültenlerin geri alınmasını kararlaştırdı.

MAVİ MARMARA OLAYI NEDİR?



Gazze'deki Filistinlilere yardım malzemesi taşıyan Türk gemisi Mavi Marmara'ya 31 Mayıs 2010'da operasyon düzenleyen İsrail komandoları 9 Türk'ü öldürmüştü.

Olayın ardından Türkiye-İsrail ilişkileri kopma noktasına gelmişti. Kriz karşılıklı atılan adımlar ve İsrail'in Türkiye'nin ileri sürdüğü şartları kabul etmesiyle aşılmıştı.





İsrail, Mavi Marmara için 20 milyon dolarlık tazminatı yatırdı