Dünya 'Mavi Marmara' sorumluları yargılanıyor

'Mavi Marmara' sorumluları yargılanıyor

Paylaş
'Mavi Marmara' sorumluları yargılanıyor

Gazze'ye insani yardım taşıyan "Mavi Marmara" gemisine Akdeniz'in uluslararası sularında düzenlenen saldırıya ilişkin dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin ve Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi'nin yargılanmasına başlandı

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nce büyük salonda yapılan duruşmaya sanıklar Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Eliezer Alfred Marom, Amos Yadlin ve Avishay Levi katılmadı. Bazı mağdur ve müştekiler ile tarafların avukatları hazır bulundu. Ayrıca mahkemenin ara kararı doğrultusunda Arapça, İngilizce ve İbranice tercüman da duruşmada hazır edildi.

Haberin Devamı

Duruşmada, sanıkları İstanbul Barosu tarafından atanan avukat temsil ediyor.

Mahkeme Başkanı Ümit Kaptan, sanıklara gönderilen tebligatın ulaşmadığını bildirdi.

Salon kapasitesinin az olması nedeniyle duruşmayı sınırlı sayıda basın mensubu ve yurt dışından gelen avukatlar ile gemiye katılan aktivistler izliyor.

Duruşmada hazır olmadıkları için sanıkların kimlik tespitleri alınamazken, mağdurların kimlik tespitinin yapılmasına başlandı. Bu arada duruşma nedeniyle adliyenin içerisinde ve dışında geniş güvenlik önlemleri alındı. Salona, sadece ana bloktan giriş sağlanabiliyor. Salona geçiş yapılan diğer koridor ve geçişler güvenlik gerekçesiyle kapatılırken, asansörlerin de bu katta durması engelleniyor.

Haberin Devamı

MÜEBBETLE YARGILANIYORLAR

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin, Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi hakkında "Canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme suçuna azmettirmek" suçundan 9 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile "mala zarar vermeye azmettirmek", "yağma suçuna azmettirmek", "eziyet suçuna azmettirmek", "haberleşmenin engellenmesine azmettirmek", "kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçuna azmettirmek", "yaralama suçuna azmettirmek" ve "silahla yaralama suçuna azmettirmek" suçlarından toplam 18 bin 32’şer yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İSRAİLLİ MAKAMLAR ULAŞTIRMADI

Mahkeme İstanbul dışındaki 314 kişinin ifadelerinin alınması için bulundukları illerdeki adliyelere yazı yazılmasına karar verdi. Mahkeme, sanıklara ulaştırılması için İsrail yetkili makamlarına İngilizceye çevirdikleri iddianamenin ve duruşma gününü ve saatini bildiren tebligat gönderdi. İsrailli makamların, tebligatı sanıklara ulaştırılmadığı öğrenildi. Sanıklar gelmeyecek ancak mahkeme yine de bütün önlemleri aldı.

AA