Ekonomi MB'den piyasaya müdahale

MB'den piyasaya müdahale

Paylaş
MB'den piyasaya müdahale

Merkez Bankası, Türk parası ve yabancı para zorunlu karşılık oranlarını artırarak piyasaya müdahale etti

Merkez Bankası Türk Lirası cinsi yasal karşılık oranlarını yüzde 5'ten 5.5'a, döviz cinsi yasal karşılık oranlarını da yüzde 10'dan 11'e yükseltti.

Bu müdahale ile piyasadan 1.5 milyar dolar çekilmesi ve kurların biraz hareketlendirilmesi hedefleniyor. Müdahalenin ardından dolar hafifçe yükseldi ve 1.4860 TL'ye çıktı.

Bono faizleri de 11 puanlık artışla yüzde 8.16'ya yükseldi. Kararı değerlendiren uzmanlar, kararın piyasa açısından çok şaşırtıcı olmadığının altını çizdi.

Açıklamanın ardından dolar tarafında ilk etapta ufak bir hareket olsa da, bu hareketin genele yayılması beklenmiyor. Benzer şekilde bono faizlerindeki yükselişin de sınırlı kalacağı tahmin ediliyor.

PİYASADAN NE KADAR PARA ÇIKACAK?

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, son dönemde kredilerde görülen artışlar dikkate alınarak, Türk parası zorunlu karşılık oranının 0,5 puan artırılarak yüzde 5’ten yüzde 5,5’e, yabancı para zorunlu karşılık oranının da 1 puan artırılarak yüzde 10’dan yüzde 11’e yükseltildiği kaydedildi.

Böylece piyasanın likiditesi yabancı para zorunlu karşılık oranında yapılan artışla yaklaşık 1,5 milyar ABD doları, Türk parası zorunlu karşılık oranında yapılan artışla ise yaklaşık 2,1 milyar Türk lirası azaltılmış olacak.

Yabancı para zorunlu karşılık oranları, son olarak 30 Nisan 2010 ve 6 Ağustos 2010 tarihli yükümlülük dönemlerinden geçerli olmak üzere 0,5’er puan artırılarak yüzde 10’a yükseltilmiş ve piyasanın likiditesi yaklaşık 1,4 milyar ABD doları azaltılmıştı.

Haberin Devamı