Opr. Dr. Hande Akbaş Mecbur kalmadıkça kullanmayın
HABERİ PAYLAŞ

Mecbur kalmadıkça kullanmayın

Adet geciktirmek için alınan ilaçlar hormon içerdiği için kullanıldıktan bir süre sonra adet düzenini bozabiliyor. Bu nedenle çok zorda kalınmadıkça ve doktor tavsiyesi olmadan bu hapları içmek uygun değil...

Kistler başka yöntemle yok olmaz mı?

1 yıllık evliyim. Eşimin sol karın bölgesinde bir kist olduğu belirlendi. 2 ay boyunca adet düzenleyici doğum kontrol hapı kullandı. Ayrıca kisti yok eden bir ilaç verdiler. Eşim bu ilaçları kullandı ama hiçbir işe yaramadı. Bu kistin başka şekilde yok olma durumu var mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçlarına rağmen gerilemeyen kistleri iyi takip etmek gerekir. Öncelikle kanda tümör belirteçlerine bakılarak iyi huylu olup olmadığından emin olunmalıdır. Eğer zaman içinde büyüyorsa, kesinlikle küçülme gözlenmediyse en doğrusu laparoskopi denilen kapalı cerrahi yöntemle kisti aldırmak ve en doğru tanının konulabilmesi için patolojik incelemeye göndermektir. Ama yumurtalıklara yapılacak her türlü cerrahi müdahalenin neticesinde yumurtalık rezervinde azalma riski bulunduğundan ameliyat gerekecekse mutlaka üreme tıbbı alanında uzmanlaşmış bir kadın doğum hekimine bu cerrahi işlemi yaptırmanız ileride çocuk sahibi olmak istediğinizde herhangi bir zorluk yaşamamanız açısından epey önem taşımaktadır. Geçmiş olsun dileklerimle...

[[HAFTAYA]]

Adet kanaması geciktiriliyormuş

25 yaşındayım, adet kanamasının geciktirmek için bazı ilaçlar olduğunu duydum. Acaba bunları kullanmanın bir sakıncası var mı? Bunlar hangi durumlarda kullanılabilir ve doktor tavsiyesi şart mıdır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ben kendi hastalarıma çok mecbur kalmadıkları sürece adet geciktirici ilaçları kullanmamalarını öneriyorum. Bu ilaçlar maalesef hormon içermekte ve kullanıldıktan bir süre sonra adet düzeninizi bozabilmektedir. Bu sebeple doktor tavsiyesi ve mutlak bir gerekçe olmaksızın bu tür ilaçların kullanımını uygun bulmuyor, size de önermiyorum.

Neden adetlerim düzensizleşti?

20 yaşındayım. Benim sorunum adet düzensizliği. 3-4 aydır düzensiz adet görüyorum. Daha önceleri böyle bir problemim yoktu. Sabahları kalktığımda karnımda ağrı hissederek uyandığım günler oluyor. Adet düzensizliğinden dolayı gebe kalamama gibi bir problemim olabilir mi acaba?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, bu zamana kadar düzenli olan adetlerinizde son 3-4 aydır neden düzensizlik yaşadığınız mutlaka araştırılmalıdır. Önce hormonlarınıza baktırabilir aynı zamanda bir kadın doğum uzmanına muayene olarak rahim ve yumurtalıklarınızda herhangi bir sorun var mı araştırılmasını isteyebilirsiniz. Tüm bunlara göre sebep ne çıkarsa ona yönelik tedavi size doktorunuz tarafından önerilecektir. Adet düzensizliğinizin sebebi yumurtalıklarınızdaki tembellik ise, o zaman gebe kalmakta sorun yaşabileceğinizden vakit kaybetmeden gerekli uzmanlara başvurmanız gerekebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder