Siyaset Meclis 10 gün aralıksız çalışacak
Paylaş
Meclis 10 gün aralıksız çalışacak

Meclis, bu hafta 13 ilin büyükşehir olmasını öngören yasa tasarısı için mesai yapacak

TBMM Genel Kurulu, aralıksız 10 gün boyunca "Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazın Kanun ve KHK’lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" için çalışacak, bu nedenle haftalık çalışma günleri olan Salı, Çarşamba ve Perşembe dışında Cuma, Cumartesi ve Pazar günü de geç saatlere kadar çalışmalarını sürdürecek.

Haberin Devamı

Tasarıyla, Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van, büyükşehir belediyesi olacak.

Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsun büyükşehir belediyelerinin sınırları, il mülki sınırı olarak belirlenecek.

Bu illere bağlı ilçelerin mülki sınırları içinde yer alan köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliği sona erecek, köyler mahalle olacak, belediyeler ise mahalleleriyle birlikte bağlı bulundukları ilçenin belediyesine katılacak. Bu illerin, bucak teşkilatları da kaldırılacak.

Bu illerdeki il özel idarelerinin tüzel kişiliği ile İstanbul ve Kocaeli’ndeki orman köyleri de dahil köylerin tüzel kişiliği sona erecek.

Haberin Devamı

Aydın’da Efeler; Balıkesir’de Karesi, Altıeylül; Denizli’de Merkezefendi; Hatay’da Antakya, Defne, Arsuz; Manisa’da Şehzadeler, Yunusemre; Kahramanmaraş’ta Dulkadiroğlu, Önikişubat; Mardin’de Artuklu; Muğla’da Menteşe, Seydikemer; Tekirdağ’da Süleymanpaşa, Kapaklı, Ergene; Trabzon’da Ortahisar; Şanlıurfa’da Eyyübiye, Haliliye, Karaköprü; Van’da Tuşba ve İpekyolu ilçeleri kurulacak. Denizli’nin Akköy ilçesinin ismi de Pamukkale olarak değişiyor.

Tasarıyla, İstanbul Şişli’nin Ayazağa, Maslak ve Huzur mahalleleri, Sarıyer’e bağlanacak. İstanbul Arnavutköy ilçesine bağlı Nakkaş, Bahşayış mahalleleri ile Büyükçekmece ilçesine bağlı Muratbey mahallesi, Çatalca belediyesine katılacak.

Tüzel kişiliği kaldırılan il özel idaresi, belediye veya köy tüzel kişiliklerine şartlı olarak bağışı yapılan taşınır ve taşınmazların devrinin yapıldığı kurum veya kuruluş, bunların amacına yönelik kullanılmasını sağlayacak.

Büyükşehir belediyelerin sınırları il mülki; ilçe belediyelerinin sınırları bu ilçelerin mülki sınırları olacak.

Büyükşehir ve ilçe belediyeleri, amatör spor kulüplerine nakdi yardım yapabilecek; yurt içi ve yurt dışı müsabakalarda üstün başarı gösteren veya derece alan sporcuların yanı sıra teknik yönetici, antrenör ve öğrencilere belediye meclis kararıyla ödül verebilecek.

Haberin Devamı

Bu belediyeler; sağlık, eğitim, kültür tesis ve binalarının yanı sıra mabetlerin de yapım, bakım ve onarımını sağlayacak.

Tasarı, "Temel kanun" olarak görüşülecek.

Genel Kurul, hafta boyunca gece geç saatlere kadar çalışacak.

-Bütçe maratonu sürüyor-

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun, 2013 yılı bütçesi üzerindeki maratonu bu hafta da sürecek.

Komisyonda yarın Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı, TİKA ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı bütçeleri, 6 Kasım Salı günü Dışişleri Bakanlığı, 7 Kasım Çarşamba günü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 8 Kasım Perşembe günü Milli EĞitim Bakanlığı, ÖSYM, YÖK ve üniversitelerin bütçeleri görüşülecek.

-Komisyonlar-

TBMM’deki ihtisas ve araştırma komisyonları da gündemlerindeki konuları görüşecek.

Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, 7 Kasım Çarşamba günü eski Başbakan Tansu Çiller’i dinleyecek. Komisyon, 8 Kasım’da ise Genelkurmay eski Başkanı Yaşar Büyükanıt’ı Dolmabahçe Sarayı’nda bilgisine başvuracak. Ayrıca alt komisyonlar da dönemin tanıklarını dinlemeyi sürdürecek.

Haberin Devamı

Çevre Komisyonu, 6 Kasım Salı günü, "Türkiye ile İtalya Arasında Çevre Koruma ve Sürdürülebilir Kalkınma Alanlarında İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı", "Yasadışı, Kayıtdışı ve Düzenlenmemiş Balıkçılığı Önleme, Caydırma ve Ortadan Kaldırmaya Yönelik Liman Devleti Tedbirlerine Dair Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı" ile "Mücavir Atlantik Deniz Bölgesi, Akdeniz ve Karadeniz’deki Deniz Memelilerinin Korunmasına Dair Anlaşmaya Katılmamızın Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı"nı görüşecek.

KİT Komisyonu, 7 Kasım Çarşamba günü, geçen yasama yılında toplantıları ertelenen KİT’lerin 2009 ve 2010 yılı hesap dönemlerine ait raporlarını görüşmek üzere toplanacak.

Yeni anayasa yazımını sürdüren Anayasa Uzlaşma Komisyonu da çalışmalarını sürdürecek.

Melda Çetiner - AA