Gündem Meclis'te İYİ Partili oturma düzeni

Meclis'te İYİ Partili oturma düzeni

Paylaş
Meclis'te İYİ Partili oturma düzeni

İYİ Parti’nin CHP’den gelen 15 milletvekili ile grup kurması Meclis’in düzenini de değiştirecek. Genel Kurul'da parti grubu adına söz hakkı talebi doğan İYİ Parti, haftalık olağan grup toplantısı da yapabilecek

CHP’li 15 milletvekilinin partilerinden istifa edip İYİ Parti’ye katılmalarının ardından Meclis’in resmi internet sitesi de yenilendi.

Partilerin yeni sandalye dağılımına göre Meclis’te 5 siyasi parti grubu var. AK Parti’nin 316, CHP’nin 116, HDP’nin 48, İYİ Parti’nin 20 milletvekili bulunuyor.

MECLİS'İN SİTESİ YENİLENDİ


Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre Meclis sitesinde milletvekillerinin özgeçmişlerinin bulunduğu bölüm CHP milletvekillerinin istifasının hemen ardından yenilendi. İYİ Parti’ye katılan CHP milletvekillerinin özgeçmişlerine İYİ Parti’nin logosu konuldu.

OTURMA DÜZENİ DEĞİŞECEK

Meclis’te grubu olan 5’inci siyasi partisi haline gelen İYİ Parti için Genel Kurul’da yer gösterilmesi gerekiyor. Meclis teamüllerine göre siyasi parti grupları Başkanlık Divanına göre, sandalye sayısına göre sağdan sola doğru sıralanıyor.

Mevcut durumda AK Parti en sağda, ardından CHP, HDP ve MHP grupları geliyor. Bu durumda İYİ Parti milletvekillerinin Genel Kurul salonunda en son bölümde bulunan MHP sıralarına oturması gerekiyor. Bu durumda MHP grubu da HDP ile İYİ Parti arasına yerleşecek. Bunlar teamüller ama oturma düzeniyle ilgili son kararı Meclis Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı netleştirecek.

Milletvekilleri Dağılımı şöyle oldu:



İYİ PARTİ DE GRUP TOPLANTISI YAPABİLECEK


Meclis Genel Kurulu’nda siyasi parti grubu adına söz hakkı talebi doğan İYİ Parti’nin Salı günü de diğer siyasi partiler gibi haftalık olağan grup toplantısı yapabilecek. Seçim öncesi Uyum Yasaları ve yeni üniversiteler kurulmasını öngören YÖK Kanunu için 15 Mayıs’a kadar çalışması beklenen Meclis’te bu hakların nasıl karşılanacağı, kullanılıp kullanılamayacağı merak konusu.

BAĞIMSIZ ADAY AYLİN NAZLIAKA


Aylin Nazlıaka, CHP Yüksek Disiplin Kurulunca, Mart 2016'da "bir milletvekilinin odasındaki Atatürk resminin indirildiği" iddiasıyla başlayan tartışmalar sonucunda partiden oy çokluğu ile ihraç edilmişti.

Nazlıaka partiye dönmek için af yetkisine sahip PM’ye dilekçeyle başvurmuştu. PM’deki görüşmelerde tartışmalar yaşanmış, Nazlıaka’nın talebinin oya sunulması için MYK önerisi olması gerektiği belirtilmişti. Partisinden ihraç edilen Aylin Nazlıaka'nın af talebi CHP PM tarafından reddedilmişti.

NE OLMUŞTU?


CHP ve İYİ Parti heyetleri TBMM'de bir araya gelerek anlaştı. İYİ Parti'nin seçimlere katılabilmesi için 15 CHP'li milletvekili istifa etti, İYİ Parti'ye geçti.. İYİ Parti'nin grup kurarak seçime girmesi sağlanacak. CHP'den istifa edip İYİ Parti'ye geçen 15 isim de belli oldu.

İŞTE İYİ PARTİ'YE GEÇEN O İSİMLER


CHP'den istifa ederek İYİ Parti'ye geçen milletvekillerinin listesi:

Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer,Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Burdur Milletvekili Mehmet Göker, Bursa MilletvekiliNurhayat Altaca Kayışoğlu, Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Çorum Milletvekili Tufan Köse, Edirne Milletvekili Okan Kaytancıoğlu, İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Niğde Milletvekili Ömer Fethi Güler ve Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş.


Son dakika: CHP'li 15 milletvekili istifa etti, İYİ Parti'ye geçti


CHP'den İYİ Parti'ye geçen 15 milletvekilinin listesi