Gündem Meclis'e ders olsun!

Meclis'e ders olsun!

Paylaş
Meclis'e ders olsun!

Diyarbakır Savcılığı, yasa dışı gösterilerde polise taş attıkları gerekçesiyle yaşları 15 ile 17 arasında değişen 13 çocuğa dava açtı. Mahkeme, “15 yaşından küçük çocuklar suçu algılayamaz” diyerek davayı kabul etmedi

CEZAİ SORUMLULUK RAPORU

Haberin Devamı

Yasa dışı gösterilerde, polise taş atan çocuklara ceza verilmemesini içeren Terörle Mücadele Kanunu’nu tasarısı aylardır Meclis’in gündemine gelmedi. Halen yasa dışı gösterilerde ön saflarda kullanılan çocuklara, hapis cezası istemiyle dava açılıyor.

Şanlıurfa’da, geçen Aralık’ta düzenlenen yasa dışı gösterilerde yaşları 15- 17 arasında 1’i kız 13 çocuk gözaltına alındı. Türk Ceza Kanunu’na göre 12- 15 yaş grubundaki çocuklar hakkında hastaneden cezai sorumluluk raporunun alınması gerekiyor. ‘Çocukların suçu anlama yetileri yoktur” yönünde rapor verilirse çocuklara dava açılamıyor.

14 YIL HAPİS İSTENDİ

Olay tarihinde 15 yaşından küçük olan iki çocuğa hastane “Çocuklar suçu anlamıyor ve sonuçlarını algılayamıyor” yönünde cezai sorumluluk raporu verdi.

Haberin Devamı

Rapora rağmen Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 13 çocuk hakkında ‘terör örgütünün propagandasını yapmak’, ‘İzinsiz gösteri yapmak’, ‘Tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurmak’ ve ‘Örgüt adına suç işlemek’ suçlarından 14 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırladı.

Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi, rapora dayanarak ‘Çocuklar, işledikleri suçun anlamını ve sonuçlarını algılayamıyor’ diyerek iddianameyi kabul etmedi.

GECELERİ KORKUDAN AĞLIYOR

Batman’da 15 yaşındaki Berivan S. geçen yıl teyzesinin evine giderken izinsiz gösterilere katıldığı gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. Berivan yargılandığı davada 7 yıl 9 ay hapis cezası almıştı. Berivan ile Diyarbakır’da izinsiz gösterilere katıldığı gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra tutuklu yargılanan aynı yaştaki Devrim B. Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde yatıyor.

Berivan ve Devrim gündüzleri kendilerinden yaşça büyük tutuklu ve hükümlülerle zaman geçiriyor, akşam olunca da yaşları küçük olduğu için ayrı bir koğuşta tutuluyorlar. Avukat Meral Beştaş, “Gece koğuşta yalnız kalan Berivan ve Devrim çok korktukları için, sabaha kadar ağlayıp bağırıyorlar. Buna tüm cezaevi şahit” dedi. Avukat Beştaş, kızların yaşıtlarıyla kalabilecekleri uygun yere nakledilmesini istedi. 

Cem EMİR/ DHA

Haberin Devamı