Gündem Mecliste Kabile reisi tartışması

Mecliste Kabile reisi tartışması

Paylaş
Mecliste Kabile reisi tartışması

CHP’li Tanju Özcan’ın bazı uygulamaları kabile devletine benzeten sözlerine yanıt veren AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, “Afrika'daki kimi kabilelerde şef yedi yıllığına seçilir, yedi yıl sonra da adamı törenle keserler” dedi. Bostancı’nın sözlerine CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel esprili bir dille, “Yapmayın canım, öyle bir şey yapmayın. Tayyip Bey'e öyle bir şey yapmayın” diye karşılık verdi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD ile yaşanan vize krizi sonrası, “Kabile devleti değiliz” sözlerinin ardından başlayan tartışma Meclis Genel Kurulu’na taşındı.CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, son zamanlarda “Türkiye kabile devleti mi, hukuk devleti mi?” tartışması yaşanması üzerine siyaset bilimci doktor Mehmet Göker’in kitabını okuduğunu söyledi.


"TAYYİPOĞLULLARI BEYLİĞİNDE Mİ YAŞIYORUM?"


Özcan, kabile devletleriyle ilgili şöyle örnekler verdi:

“Kabile devletlerinde kararları bir kişi alır, bir kişi uygular, bir kişi denetler, bir kişi hüküm verir, aynı kişi racon keser. Kabile devletlerinde kabile reisinin sırrı kabilenin sırrı olarak kabul edilir. Kabile reisini eleştirmek ağır ceza gerektiren bir suç kabul edilir. Kabile reisinin diploması sorgulanamaz. Kabilenin bakanları görevlerini kabilenin resmî ajansından öğrenir. Kabile reisi kabineyi kabile hukukuna göre yönetir. Kabile reisinin, kimin il başkanı olacağı, hangi belediye başkanının istifa ettirileceği, kimin FETÖ’cü ilan edileceği gibi sembolik yetkileri de bulunmaktadır.”

Tanju Özcan sözlerini, “Bugün Türkiye Cumhuriyeti devletinde mi yaşıyorum, Tayyipoğulları beyliğinde mi yaşıyorum, vallahi kararını vermekte güçlük çekiyorum” diyerek tamamladı.


"KABİLELERDE 7 YIL SONRA ŞEFİ KESERLER"


AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise Özcan’ın kabileyle ilgili bilgilerinin yanlış olduğunu savunarak, şu yanıtı verdi: “Tanju Bey okuduğu bir kitapla aydınlanmayı beklemek yerine gerçekten kabilelerin nasıl oluştuğuna dair antropolojinin farklı örneklerine baksaydı kafasındaki klişenin doğru olmadığını görürdü. Tanju Bey, kimi kabilelerde kabile şefinin hiçbir hükmü yoktur, zannettiğiniz gibi değildir. Afrika’daki kimi kabilelerde şef yedi yıllığına seçilir, yedi yıl sonra da adamı törenle keserler. Farklı uygulamalar vardır.”


"TAYYİP BEYE ÖYLE BİR ŞEY YAPMAYIN"


Bostancı’nın sözlerine CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel “Yapmayın canım, öyle bir şey yapmayın. Tayyip Bey’e öyle bir şey yapmayın” diye karşılık verdi. “Kabile” diyerek aşağılanan uygulamaların da böyle olmadığını anlamak için bir kitabın ötesinde okumak gerektiğini söyleyen Bostancı, hem kabilenin hem de siyasetin yanlış okunduğunu belirterek, şunları söyledi: “Türkiye Cumhuriyeti devleti muhakkak Sayın Erdoğan’dan önce de vardı, sonra da olmaya devam edecek. Burada gayrişahsi, milletin meşru zeminlerinde teşekkül etmiş iktidarlardan bahsediyoruz. Sayın Erdoğan da sizin polemikçi eleştirilerinizin ötesinde millete yaslanan bir meşruiyetle görevini yapan birisidir. Eleştirilerinizi bu doğrultuda yaparsanız bence daha doğru olur. Elbette eleştiriden kimse vareste değildir ama hem kabileyi yanlış okuyorsunuz hem de bugünkü siyaseti yanlış okuyorsunuz. Elbette bir kitap üzerinden okumanın da sonucu bu olur.”Tartışmaya Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın da katıldı. Aydın, “Bir kabile devleti olsaydı bu konuşmaları yapman mümkün olmazdı diye düşünüyorum” dedi.