Siyaset Meclis'te tansiyon yükseldi
Paylaş
Meclis'te tansiyon yükseldi

Meclis'te tansiyon yükseldi

MHP İzmir Milletvekili Şenol Bal’ın, "AKP Hükümeti dış odakların taşeronu gibi iş yapmaktadır" sözleri, TBMM Genel Kurulunda tartışma yarattı.
Genel Kurulda, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığının kurulmasına ilişkin yasa tasarısının görüşmeleri sürüyor. Tasarının 18. Maddesi ile ilgili verilen önerge üzerinde söz alan Bal, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’a hitaben, yapılan icraatların kamu düzeni ve sosyal barışın temellerine dinamit koymakla eşdeğer olduğunu iddia etti.

Haberin Devamı

Ülkenin bir kargaşa ve kaos ortamına sürüklendiğini savunan Bal, "Yapmak istediklerinizin neticelerini düşündükçe dehşete kapılmamak mümkün değil. Hükümet olarak toplumsal ayrışmaya sebebiyet veren icraatların acı meyvelerini tüm Türkiye sathında görüyoruz" dedi.
Hükümetin terörle mücadele konusunda hiç samimi olmadığını ileri süren Bal, şu görüşleri dile getirdi:

"Terörün ancak teröristin talepleri karşılandığında biteceği anlamına gelen PKK açılımı, bu Hükümetin dört elle sarıldığı yegane yoldur. Bu açılımı dikkatle incelediğinde muhtevasının PKK kanlı terör örgütünün katil lideri tarafından çeşitli vesilelerle ortaya konulan talep ve şartlarla birebir örtüştüğü herkesin malumudur. İmralı canisinin terörün sona ermesi için ortaya koyduğu şartlar, hükümet tarafından adeta talimat olarak algılanıp açılım programı adı altında uygulamaya konulmak istenmektedir. Kurulması düşünülen müsteşarlığın da bu maksada uygun çalışmalar yapmasından endişe duyuyoruz. AKP Hükümeti, bu açılım projesiyle kamuoyunda gördüğü büyük tepki üzerine kendini hedef olmaktan çıkarmanın yollarını arıyor. Oluşturulacak müsteşarlık bir devlet kuruluşu olarak AKP’nin, PKK açılım programını sahiplenecek, böylelikle AKP kamuoyu tepkisinden kurtulmuş olacaktır. Oynanan oyun budur. AKP Hükümetinin terörle mücadeleden anladığı da budur. Yani teröriste istediklerini vererek terörü durduracağını sanmaktadır. Zaten bu Hükümetin tüm politikaları ’ver kurtul, sat kurtul’ şeklinde olmamış mıdır? Bu Hükümetten millet yararına hiçbir icraatın ortaya konulmayacağı konusunda bu zamana kadar kanaat sahibi olduk. Bu teşebbüsün altındaki niyetinizin de halisane olmadığı düşüncesindeyiz. Zira AKP hükümeti dış odakların memuru gibi, taşeronu gibi iş yapmaktadır. Böyle bir hükümetten ülke ve millet yararına icraat beklenebilir mi?"

Haberin Devamı

TARTIŞMA

Sataşma nedeniyle söz alan Ak Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, görüş açıklanırken iftira ve hakeret edilmesinin, Meclisin çatısına ve milletvekillerine yakışmadığını belirterek, şunları söyledi:

Haberin Devamı

"İktidar partisi ve iktidar grubu hiçbir zaman terör örgütünün talepleri doğrultusunda hareket etmemiştir, etmez ve etmeyecektir. Türkiye Cumhuriyeti’nde bugüne kadar işbaşına gelen hiçbir iktidar partisi terör örgütünün talepleri ile kendini bağlı hissetmemiştir, o doğrultuda bir çözüm önerisi geliştirmemiştir. Bu cümle sadece AK Parti grubuna değil, temsilcisi olduğumuz Türk milletine yönelik ağır bir itham, büyük bir hakaret, kabul edilmesi mümkün olmayan bir iftiradır. Bu iftirayı sahiplerine iade etmiyorum. Çünkü, sizleri de terör örgütü ile kolkola girmekten, beraber çözümler üretmekten ve terör örgütünün taleplerine tercümanlık yapmaktan uzak tutuyorum. Böyle bir ayıptan, böyle bir ilkellikten sizleri bile sakınıyorum."

"Demokratik açılım"ın kapsamı ve amacının belli olduğunu belirten Kılıç, "Demokratik açılım süreci terörle mücadelenin alternatifi değildir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, terörle mücadelesine devam edecektir. Demokratik açılım süreci sabırla yürütülmeye devam edilecektir" dedi.
Söz isteyen MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ile "sesini yükselttiğini" iddia ettiği Başkanvekili Yılmaz Pakdil arasında kısa süre tartışma yaşandı. Pakdil, sesini yükseltmediğini belirterek, Şandır’a söz verdi.

Haberin Devamı

Şandır’ın konuşması sırasında, AK Parti sıralarından söz atıldı. Şandır, "Bu açılım size göre kardeşlik açılımı olabilir, ama bu açılım bu hükümetin ayıbıdır. Bu açılım, Türkiye’yi etnik temelde ayrıştırıp, çatıştıran bir açılımdır. Sokaklar bunu göstermektedir. Hep beraber izliyoruz sokakları. Ayıp olan sizin yaptığınızdır, ayıp olan Habur’da yaşananlardır" dedi.

"SAYIN BAŞKAN MÜDAHALEDE BULUNUN"

Sataşma nedeniyle söz alan İçişleri Bakanı Beşir Atalay ise muhalefetin hakaret niteliğinde şeyler söylediğini belirtti.
İktidar partisi olarak istikrarı savunduklarını belirten Atalay, "(PKK liderinin taleplerini talimat olarak alan...) Böyle bir sözü hiçbir milletvekiline, Türkiye Cumhuriyeti’nin hiçbir vatandaşına yakıştıramıyorum" dedi.

MHP sıralarından laf atılması üzerine Atalay, "Dövmek sizin işiniz" dedi.

Haberin Devamı

Bu arada MHP ve AK Parti milletvekilleri arasında karşılık sataşmalar yaşandı. Ayağa kalkarak hareketlenen AK Parti Erzurum Milletvekili Muhyettin Aksak’ı, AK Parti Grup Başkanvekilleri Suat Kılıç ve Mustafa Elitaş sakinleştirdi.

Tartışmaların sürmesi üzerine Atalay, Pakdil’e dönerek "Sayın Başkan müdahalede bulunun" dedi. Bir süre devam eden tartışmanın ardından konuşmasını sürdüren Atalay, "Bu bir yıkım projesi değil, yapım ve kardeşlik projesidir. Bu bir restorasyon projesidir. İnsafsız suçlamalar yapmayalım. Yüz yüze bakıyoruz. ’Hükümeti terör örgütünden talimat alıyor’ diye suçlarsanız yazık edersiniz, ülkeye yazık edersiniz" diye konuştu.
Pakdil, konuşmanın ardından birleşime ara verdi.