Siyaset Medya darbeye karşı çıktı
Paylaş
Medya darbeye karşı çıktı

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki kanlı darbe girişiminde darbeci askerlerin hedefindeki en önemli adreslerden biri basın yayın organları oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın CNN Türk’e “FaceTime” üzerinden bağlanarak halkı sokağa davet etmesi üzerine darbeci askerler harekete geçti. Darbecilerin kurduğu “WhatsApp” grubunda, “Bu TV’lerin susturulması gerekiyor”, “Çamlıca’daki antenlere müdahale edilmeli”, “Çamlıca Tepesi’ni gören tanklar antenleri vursunlar”, Selimiye’ye hava aracı olursa medyaya müdahale edecek ekip var” gibi paylaşımlarda bulunuldu.

Haberin Devamı

ULUS BİNASINA BASKIN

Kara Harp Akademisi’nde yapılan toplantıda görevlendirilen bir grup darbeci asker, saat 21.00 - 21.30 sıralarında silahlı ve tam teçhizatlı olarak yola çıktı. Askerler zırhlı araçlarla saat 22.30’a doğru TRT Ulus Yerleşkesi’ne ulaştı. Kapıdaki güvenlik görevlilerine, “Terör tehdidi var, binayı süratle boşaltın” diyen darbeci askerler binaya dağıtıldı. Darbeciler içerideki 40 kadar TRT çalışanına telefonlarını bıraktırarak binayı boşalttı. İç aydınlatmaları kapatan darbeci askerlerden Binbaşı Yüksel Demir, Alay Komutanı Müslüm Kaya’yı aradı ve binanın kontrolünün ele geçirildiğini bildirdi. Darbeci askerlere binada beklenmesi talimatı verildi. Saat 22.30 sıralarında TRT binası bahçesine 10 kadar asker helikopterle indi. Darbeciler, TRT Arapça kısmına girdi. Bu arada dışarıda vatandaşlar toplanmaya başladı. Vatandaşların dağılması için havaya ateş açıldı. Binbaşı Yüksel Demir’in telefonuna saat 05.00 sıralarında “RUN” yazan bir mesaj geldi. Darbeci albay Hüseyin Ergezen’in de aralarında bulunduğu 5 kişi buradan temin ettikleri sivil kıyafetleri giyerek saat 06.00 sıralarında uzun namlulu silahlarını bırakarak olay yerinden kaçtı. Diğer darbeci askerler saat 07.45 sıralarında polis ekiplerine silahlarını vererek teslim oldu.

Haberin Devamı

HARBİYE’DEKİ TRT BİNASI

Hasdal Kışlası’ndan çıkan bir grup darbeci asker ise 21.30-22.00 sıralarında Harbiye’deki TRT binasına geldi. Darbeciler, bina önündeki trafik polislerini silah tehdidiyle etkisiz hale getirip binaya girerek güvenlik görevlilerine “Bomba ihbarı var.” şeklinde beyanda bulunarak burayı ele geçirdi. Olay yerine gelen polis ekiplerine ateş açan darbeciler Şişli Emniyet Müdürü Melih Ekici’yi gözünden yaraladı.

CNNTÜRK'ÜN YAYININI KESMEK İSTEDİLER

CNN Türk, Kanal D ve Hürriyet binaları işgal edilerek yayının kesilmesine karar verildi. Bu amaçla darbeci Albay Ahmet Zeki Gerehan, CNN Türk binasının boşaltılması ve yayının kesilmesi emrini verdi. Erlere üstlerine gelen olursa ayağına, daha da yaklaşan olursa üstüne doğru ateş etmeleri emredildi.

Helikoptere binen 14 darbeci asker, saat 03.10 sıralarında Doğan Medya Center’in açık otoparkına indi. Yüzbaşılar Erdal Şeker, Süleyman Ahmet Kaya ve Mehmet Akif Aslan, inişten sonra ellerindeki uzun namlulu silahlarla havaya ateş açarak, “Genelkurmay yönetime el koydu” diye bağırdı.

Haberin Devamı

Doğan Medya çalışanlarının kapıları kapatmaya çalışması üzerine darbeciler silah çekerek, “Kapıyı açın, yoksa vururum.” tehdidinde bulundu. Görevlilerin kapıyı açmak zorunda kalması üzerine tüm askerler buradan giriş yaptı. Askerlerden bir grup Hürriyet, diğer grup da CNN Türk binası girişine yöneldi.