Siyaset Mehmet Ağar'a tekrar cezaevi yolu göründü
Paylaş
Mehmet Ağar'a tekrar cezaevi yolu göründü

Susurluk Davası kapsamında hapis cezası alan ve Aydın'ın Yenipazar Cezaevinde 1 yıl kaldıktan sonra denetimli serbestlik hükümlerinden yararlanarak cezaevinden çıkan eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar'a yeniden cezaevi yolu gözüktü

Anayasa Mahkemesi, Mehmet Ağar'ın infazını durduran Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinin, denetimli serbestlikle tahliye olanların yeniden soruşturma veya kovuşturma geçirmesi halinde cezaevine geri dönmelerini öngören Kanun maddesinin iptali istemiyle yaptığı başvuruyu, mahkemenin yetkisizliği nedeniyle reddetti.

Mehmet Ağar, Susurluk Davası kapsamında hapis cezası almış ve Aydın'ın Yenipazar Cezaevinde 1 yıl kaldıktan sonra denetimli serbestlik hükümlerinden yararlanarak cezaevinden çıkmıştı.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesince Altındağ Nüfus Müdürü Macit Baskın'ın 1993'te öldürülmesiyle ilgili iddianamenin kabul edilmesi üzerine Mehmet Ağar hakkındaki denetimli serbestlik uygulanması kaldırılmıştı. Bunun üzerine Muğla İnfaz Hakimliği, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun gereğince Mehmet Ağar'ın tekrar kapalı ceza infaz kurumuna gönderilmesine karar vermişti.

ANAYASA MAHKEMESİ'NE YENİDEN İTİRAZ YOLU AÇIK

AYM kaynakları Hürriyet'e, Ağar'la ilgili ret kararının mahkemenin yetkisizliğinden verildiğini, Ankara ya da Muğla'dan İnfaz Hakimliklerinin yetkili mahkeme olarak düzenlemenin iptali için yeniden Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yollarının açık olduğunu bildirdiler.

AYM, infaz hakimliğince yeniden bir başvuru yapılması halinde bu kez düzenlemenin anayasaya aykırılığını esasına girerek görüşecek.

Bu karara Ağar'ın avukatlarının yaptığı itirazı değerlendiren Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Ağar hakkındaki "infazın durdurulmasına" karar vermiş ve infaz hakimliğinin kararına dayanak gösterilen kanun maddesinin ilgil bendlerinin iptali için Anayasa Mahkemesine başvurmuştu. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, ileride telafisi mümkün olmayan zararların meydana gelmesini önlemek amacıyla Ağar hakkındaki infazın, Anayasa'ya aykırılık itirazı sonuçlanıncaya kadar durdurulmasına karar vermişti.

Haberin Devamı

İTİRAZ SONUÇLANMIŞ OLDU

Başvurunun ilk incelemesini yapan Anayasa Mahkemesi, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinin yetkisizliği nedeniyle başvuruyu reddetti.

Alınan bilgiye göre, Anayasa Mahkemesi, itiraz konusu kuralın infazla ilgili olduğuna, bu nedenle başvuruyu ancak infaz hakimliğinin yapabileceğine hükmetti. Yüksek Mahkemenin bu kararıyla kanunun Anayasa'ya aykırılık itirazı sonuçlanmış oldu. Anayasa Mahkemesi kararını, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesine gönderecek, Ağar hakkındaki infaz kararını bu mahkeme verecek.

KANUN NE GETİRİYOR?

İptali istenen düzenlemeler, "Denetimli serbestlik tedbiri uygulanmaya başlanmasından önce işlediği iddia olunan ve cezasının üst sınırı 7 yıldan az olmayan bir suçtan dolayı soruşturma veya kovuşturmaya devam edilmesi, denetimli serbestlik tedbiri uygulanmaya başlandıktan sonra işlediği iddia olunan ve cezasının alt sınırı bir yıl veya daha fazla olan kasıtlı bir suçtan dolayı soruşturma veya kovuşturma başlatılması halinde, denetimli serbestlik müdürlüğünün talebi üzerine, infaz hakimi tarafından, hükümlünün kapalı ceza infaz kurumuna gönderilmesine karar verilir" hükmünü içeriyor.

Haberin Devamı

AA