Gündem Mehmet Hakan Atilla tanık kürsüsünde

Mehmet Hakan Atilla tanık kürsüsünde

Paylaş
Mehmet Hakan Atilla tanık kürsüsünde

ABD’deki kritik davada Reza Zarrab’ın başsavcılıkla iş birliği yapması sonrasında davanın tek sanığı durumuna düşen Halkbank’ın eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla tanık kürsüsünde ifade verdi

ABD’de 27 Mart günü FBI tarafından tutuklandığında sorulara cevap vermeyen ve iş birliği yapmayacağını kaydeden Atilla, 3 haftadır devam eden jürili duruşmaların son günlerinde önce avukatlarının daha sonra da çapraz sorgulamada savcı yardımcılarının sorularını cevapladı.

İşte dakika dakika mahkemede yaşananlar:

00.40 Yargıç Richard Berman, jüri üyelerine, davayla ilgili çıkan haberleri okumamaları gerektiğini hatırlattı.

00.38 Tanık ve jüri üyeleri salondan ayrıldı.

00.23 Soru: “Malların sevkini göstermek için müşterinin bankaya hangi belgeyi vermesi isteniyordu?” Atilla: “Havale belgeleri ve konşimentolar isteniyordu.”

00.14 Atilla, Hakan Aydoğan’ın gönderdiği bir maili inceliyor.

23.57 Kısa bir ara verildi.

23:54 - Gazeteci Adam Klasfeld izlediği bugünkü duruşmanın analizini Twitter sayfasında yaparken şu ifadeleri kullandı:

Atilla'nın bu sabahki doğrudan sorgusu onun insancıllaştırılmasına; jüriye onun ailesini, nasıl yetiştirildiğini, kariyerini hatta hobilerini göstermeye yönelikti. Ancak öğleden sonraki sorgu başka bir şeydi. Detaylı bir şekilde onun bankacılık kariyerine, sırlarına ve ayrıntılı işlemlerine girildi."

23:12 - Avukat Fleming, "Burada, Sayın Zarrab'a ortaklık yapısına yönelik belgelerde nasıl tahrifat yapılacağını söylediğinize yönelik herhangi bir ifade var mı?" diye sordu. Atilla ise, "Ben Zarrab'a hayatım boyunca hiçbir zaman böyle bir şey söylemedim. Böyle bir şeyi asla söylemedim" şeklinde yanıt verdi.

22:58 - Reza Zarrab ifadesinde "Mehmet Hakan Atilla, Halkbank'ta yaptırımlar konusunda en bilgili kişiydi" demişti. Avukatı Cathy Fleming, Atilla'ya bunun doğru olup olmadığını sordu. Atilla'nın yanıtı, "Hayır, Halkbank'ta bu konuda en fazla bilgi sahibi kişi ben değildim ama bir miktar bilgim vardı" oldu.

22:44 - Mehmet Hakan Atilla, “Reza Zarrab’ın bulunduğu ve ona sistemi sürdürmesinin söylendiği herhangi bir toplantıya asla katılmadım” dedi.

22:39 - Avukatı Cathy Fleming, Mehmet Hakan Atilla'ya, eski Halkbank Genel Müdürü Yardımcısı Levent Balkan'ın görevden mi alındığını, yoksa istifa mı ettiğini sordu. Atilla, "Onun görevden alınmadığını net bir şekilde biliyorum. Sayın Zarrab'ın onunla ilgili ifadesini dinledim ve çok üzüldüm. Söyledikleri doğru değildi" dedi.

22:30 - Yargıç Berman, Mehmet Hakan Atilla'nın avukatlarının beraat talebi konusundaki kararını erteledi. Berman, savcılık makamına talebe yanıt için Pazar günü TSİ 01:00'e dek süre verdi.

21:52 - Yargıç Berman, Hüseyin Korkmaz’ın ifadelerinin geçerli sayılması gerektiğini söyledi. Berman, “Korkmaz, denetlediği bir polis soruşturmasına dair ilk elden bilgileri anlattı” dedi.

Savunma avukatları, Korkmaz’ın Atilla’ya karşı sunduğu kanıtların yasadışı yollardan elde edildiğini, bu nedenle de davanın düşürülmesi gerektiğini savunmuştu. Ancak Berman, bu yolları kullanan kişinin bir muhbir olmasının hafifletici olduğunu söyledi. Türkiye’nin bugün ABD’den Korkmaz’ın iadesini istediği belirtilmişti.

21:47 - Yargıç Richard Berman, Mehmet Hakan Atilla'nın avukatlarının, Hüseyin Korkmaz’ın ifadeleri nedeniyle davanın düşürülmesi ve müvekkillerinin jüriye gitmeden beraat etmesi talebini reddetti.

21:00 - Duruşmaya öğle arası verildi.

20:49 - Mehmet Hakan Atilla'nın avukatları dava daha jüriye gitmeden müvvekillerinin beraatini istedi. Avukatlar, Hakan Atilla'nın Reza Zarrab'ın ABD bağlantılarından haberdar olduğuna ilişkin savcının 'kanıt gösteremediğini' söylediler.

RÜŞVET SORUSU

20:37 -
Avukat: Reza Zarrab'dan rüşvet aldınız mı?

Atilla: Hayır

Avukat: Hiç rüşvet istediniz mi?

Atilla: Asla

20:35 - Atilla tutukluluğunun ilk günlerinden bu yana 1500 - 2000 kadar kaydı dinlediğini ve okuduğunu, Reza Zarrab ile Zarrab'ın şirketlerinde çalışan Abdullah Happani arasında geçen telefon konuşmasından ise daha önce haberi olmadığını söyledi. Atilla Zarrab ile Süleyman Aslan arasında WhatsApp yazışmalarını da tutuklanması sonrası gördüğünü ifadesinde belirtti.

20:21 - Mehmet Hakan Atilla, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımları konusunda "ana hatlarıyla" bilgi sahibi olduğunu söyledi. Ancak Atilla, "Bu konuda uzman değilim" dedi.

20:08 - Atilla ifadesinde 269 gündür eşini görmediğini, oğlunu ise sadece bir kez, iki saat için görebildiğini söyledi.

20:05 Yılda yaklaşık 100 bin dolar kazandığını söyleyen Atilla, eşine ne kadar kazandığını şu ana dek hiç sormadığını ama sorabileceğini belirtti.

19.54 Soru: 2012 ve 2015 yılları arasında sorumluluklarınızdan biri de kamusal alanlarda Halkbank’la ilgili işleriniz hakkında insanlarla konuşmak mıydı?

Atilla: Tabii ki. İran ticareti dışında başka konularla ilgili de konuştum.

19.52 Oturum yeniden başladı.

Atilla: İsveçli bir ihracat ajansında 2013 ve 2015 yılları arasında bir konuşma yapıyordum.

19.30 Kısa bir ara

19.22 Atilla, bankadaki emir-komuta zincirini anlatıyor.

19.20 2012 yılında avro tahvilleri yoğun olarak çalıştığını söyleyen Atilla: “Yatırımcılarla toplantılar yapıyordum, düzenli olarak seyahat edip ürünü yatırımcılara tanıtıyordum.”

19.04 Atilla: “Yabancı işlemler departmanı ise genel müdür yardımcısına rapor verir.”

19.03 Soru: “Halkbank’ın yaptırımlardan sorumlu birimi size mi rapor veriyordu?”
Atilla: “İzninizle burada bir açıklama yapmalıyım. Çünkü iki farklı yapı var. ‘Uyum departmanı’ sadece bankanın yönetim kuruluna rapor verir.”

18.56 Halkbank’ta yaklaşık 17 bin kişinin çalıştığını ve bankanın 1000 şubesi olduğunu söyleyen Atilla: “Bankanın halka arzına dair süreç tamamlanınca İstanbul’a taşındım.”

18.55 Soru: “Türkiye’deki herhangi bir siyasi partiye üye misin?”
Atilla: “Hiçbir siyasi partiye üye değilim. Hiçbirinin kapısından girmedim bile.”

18.50 Tatillerini Çeşme’de geçirdiklerini belirten Atilla: “Balık tutmayı, resim yapmayı ve kamp yapmayı severim. Film izlemeyi ve okumayı da.”


O SORU KARŞISINDA GÖZYAŞLARINI TUTAMADI


18.46 Soru: “Tutuklandığınızdan bu yana oğlunuzu gördünüz mü?”
Atilla: 'Evet, bir kere. Sadece iki saat. (Ağlıyor)

18.44 Atilla: “Oğlum zeki bir öğrenci.”
Soru: “Onunla gurur duyuyor musunuz?”
Atilla: “Evet.”
Aile fotoğrafı gösteriliyor.

18.40 Atilla: “Eşimle 26 yıldır birlikteyiz, 22 yıllık da evliyiz. Bir oğlumuz var, Uluslararası İlişkiler okuyor.”

18.36 Atilla: “İnşaat şirketinde çalıştım önce, sonra bir restoranda yöneticiydim. Ardından bankaya geçtim.”

18.34 Atilla: “Eşim de yüksek lisans yaptı. Üniversiteden sonra askere gittim. Askerliğimi Hava Kuvvetleri’nde yaptım. İdari işlere baktığım bir görevim vardı.

18.32 Atilla: “Eşimle üniversitede tanıştım. İktisat okudum ve bu alanda yüksek lisans yaptım.”

18.30 Atilla: “Ankara’da büyüdüm. Annem ve babam memurdu. Orta gelirli bir aileydik.”

18.29 Atilla: “10 yıllık ABD vizem var.”

18.27 Atilla, ‘v yaka’ kazak içine üst düğmesi açık bir gömlek giyiyor.

18.26 Atilla: “Başka bir ülkede vatandaşlığım veya başka bir ülkeye ait pasaportum yok.”

18.25 Soru: “İngilizce konuşabiliyor musunuz?”
Atilla: “Evet. Kendi kendime öğrendim.”

18.24 Atilla: “İşlemin iptalinden endişeliydim ve iptal edildi. Bu durum, hem banka hem de Türk milleti için olumsuz bir durum yaşattı.”

18.22 Videoda, 500 milyon dolar değerinde bir avro tahvili meselesinden söz ediliyor.

18.20 Atilla: “Bu hatayı, ilk sorgu videosunda beni tutuklayan kadın FBI ajanı yaptı.”

18.17 Atilla: “Hakkımda yapılan şikayetle ilgili bir hata var. Bahsi geçen telefon görüşmesi Hakan Aydoğan’a ait, bana değil.”

18.15 Soru: “2017 yılının mart ayında şikayet üzerine tutuklandınız, değil mi?”
Atilla: “Evet. Bu doğru.”

18.12 Atilla: “FBI’a yalan söylemedim. Ama sanırım onlar bana yalan söyleyebilirdi.”

18.03 Fleming, Atilla’ya Sarraf’ın ifadesini hatırlayıp hatırlamadığını sordu:
Atilla: “Sarraf’ın bu salonda bana istemediğim talimatlar verdiğini ama bunları bana zorla yaptırdığını söylediğini hatırlıyorum.”

18.02 Soru: “Aslan’la yaptırımların delinmesi hakkında hiç konuştunuz mu?”
Atilla: “Ne Aslan’la ne de başkasıyla bu konuyu konuştum.”

18.00 (İran adına ‘ekonomik cihat’ yapıp yapmadığı sorusuna) Atilla: “Böyle bir şeyi ilk kez burada duydum.”

17.57 Atilla: “Sistemin mimarı değilim.”

17.55 Atilla, Sarraf’la iş birliği, bankaları dolandırdığı ve yasaları ihlal ettiği yönündeki sorulara “Asla” diyerek yanıt verdi.

17.53 Atilla kürsüye çıktı. Atilla’nın avukatı Fleming doğrudan sorguya başlıyor. İngilizce bilen Atilla, Türkçe ifade veriyor.

17.38 Yargıç Richard Berman’a deliller konusunda savunma makamıyla mutabakata varılamadığını bildiren bir mektubu savcılar iletti.
Berman: “Hayalkırıklığına uğradım desem kifayetsiz kalır.”