Siyaset 'Mehmetçik Afganistan'da sıcak çatışmaya girebilir'
Paylaş
'Mehmetçik Afganistan'da sıcak çatışmaya girebilir'

Türk askeri Afganistan'da Kabil Merkez Komutanlığı görevini yürütüyor. Eski Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin, Amerika'nın Türkiye'den sıcak çatışmaya girecek asker talebini şu sözlerle değerlendirdi

1600 TÜRK ASKERİ VAR

Haberin Devamı

Amerika önceki gün Türkiye’den Afganistan’da sıcak çatışmaya girebilecek ek asker talebinde bulunmuştu. Afganistan’da görev yapan Uluslararası Güvenlik ve Yardım Kuvveti (ISAF) bünyesinde halen 1600 Türk askeri görev yapıyor. Türkiye, ayrıca 31 Ekim’den bu yana Kabil Merkez Komutanlığı görevini yürütüyor. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 7 Aralık’ta Beyaz Saray’da görüşeceği Obama’ya “Hayır” demesi bekleniyor. Çünkü son Milli Güvenlik Kurulu’nda (MGK) Afganistan’daki Türk askerinin terörle mücadele görevinde kullanılmayacağı kararı alınmıştı.

‘TÜRKİYE'NİN KATKISI BÜYÜK’

Eski Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin, uzun süre NATO Afganistan Siyasi Temsilciliği görevinde bulunmuştu. Hikmet Çetin, Afganistan’ın ek asker talebini şu sözlerle değerlendirdi: “Türkiye, Afganistan’da NATO’ya yeterli ölçüde katkıda bulundu. Şimdi de Merkez Komutanlığı’nı tek başına yürütüyor. Bu önemli bir görev. Çünkü Kabil’de 4-5 milyon arasında insan yaşıyor. Bugün Kabil’in çevresinde herhangi bir tehdit olduğunda Türk tugayı sıcak çatışmaya da girmek zorunda kalacaktır. Orada da bu görevi yapıyoruz.”

Haberin Devamı

‘İKİNCİ CEPHE OLUR’

Hikmet Çetin, “Obama isteyecektir. Bana göre Türkiye kendi gerekçelerini söylerken bir yandan ek bir pakete de girebilir. Bölücü PKK terörü ile mücadele eden Türkiye, bir de Afganistan’da El-Kaide destekli Taliban cephesi ile bir anlamda sıcak bir operasyona girmiş olacak. Bence Türkiye bu gerekçe ile asker göndermeye sıcak bakmadı” dedi.