Gündem Melih Başkan'ı denetleyen yok!

Melih Başkan'ı denetleyen yok!

Paylaş
Melih Başkan'ı denetleyen yok!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerinin 7 yıldır Melih Gökçek'in Başkanı olduğu Ankara Büyükşehir Belediyesi'ni denetlemediği ortaya çıktı

Ankara Büyükşehir Belediyesi iştiraki şirketlerin yasal zorunluluk olmasına karşın Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından tam 7 yıldır denetlenmediği ortaya çıktı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı Melih Gökçek'in başkan olduğu belediyenin denetlenmemesine “denetim elemanı kadro durumunu” gerekçe gösterdi.

Haberin Devamı

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, CHP İstanbul Milletvekili Sedef Küçük Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’de, “Şirketler, kooperatifler ve ticaret sicili memurlukları ile esnaf ve sanatkâr sicil kayıtlarıyla ilgili hizmetleri yürütmek ve bunları denetlemenin” bakanlığın görevleri arasında sayıldığına vurgu yaptı. Küçük, Bakan Yazıcı’ya, “2007- 2014 yılları arasında ve yıllar itibarıyla bakanlığınızca Ankara Büyükşehir Belediyesi iştiraki şirketlerin Türk Ticaret Kanunu’na ilişkin işlemleriyle igili kaç denetim yapılmıştır? Yapılan denetimlerde cezai yönden kovuşturmayı gerektiren bir fiil tespit edilen Ankara Büyükşehir Belediyesi iştiraki var mıdır? Varsa hangi şirkettir? Yöneticilerin hukuki sorumluluğunun tespit edildiği AnkaraBüyükşehir Belediyesi iştiraki şirket var mıdır? Varsa hangi belediye iştiraki şirkettir? Bakanlığınızca nasıl bir işlem uygulanmıştır” sorularını yöneltti.

ÇOK ŞİRKET VAR

Haberin Devamı

Yazıcı, yanıtında ticari şirketleri çeşitli kamu kurum ve kuruluşları tarafından denetlendiklerini ifade etti. Örnek veren Yazıcı, vergi uygulamaları açısından Maliye Bakanlığı, iş güvenliği ve iş hukuku açısından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türk Ticaret Yasası açısından da kendi bakanlığınca şikayete bağlı olarak bu denetimlerin yapıldığını bildirdi. Şirket sayısındaki fazlalığa dikkat çeken Yazıcı, gerek toplam şirket sayısı gerekse de bakanlıktaki denetim elemanı kadro durumu dikkate alınarak 2007- 2014 yılları arasında Ankara Büyükşehir Belediyesi iştiraki şirketlerin denetlenmediğini açıkladı. Yanıtla, yeterli denetim elemanı olmadığı gerekçesiyle Ankara Büyükşehir Belediyesi şirketlerinin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından 7 yıldır denetlenmediği ortaya çıktı.