Beden Sağlığı Meme kanseri ciddiye alınmıyor

Meme kanseri ciddiye alınmıyor

Paylaş
Meme kanseri ciddiye alınmıyor

Uzmanlar, Türkiye'de kadınların meme kanserini çok ciddi bir hastalık olarak görmediklerini ifade etti

Samsun’da Mehmet Aydın Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne bağlı Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Sorumlu Hekimi Emine Akyazıcı, “Çoğu kadın, bu hastalığı ciddiye almadığı için erken teşhiste en önemli nokta olan kendi kendine meme muayenesini yapmıyor. Bu hastalığın son derece önemli ve ölümcül olduğunu kadınlar unutmamalı” dedi.

Dünyada kadınların ölümüne neden olan kanser hastalıkları arasında meme kanserinin birinci sırada yer aldığına dikkat çeken KETEM Sorumlu Hekimi Emine Akyazıcı, Türkiye’de her yıl ortalama 10 bin kadına meme kanseri teşhisi konulduğunu kaydetti.

"MEME KANSERİ ÖLÜMCÜL HASTALIK"

Meme kanserinin ölümcül bir hastalık olduğunu ve bu hastalığın tedavisinde erken teşhisin çok önemli olduğunu belirten Akyazıcı, “Erken teşhis halinde hastalığın yüzde 90 oranında tedavi edilme ihtimali var.

Ama eğer vakit geçerse ve son evrelerde hastalık teşhis edilirse ölüm riski yüzde 90 civarına çıkıyor” diye konuştu.

Emine Akyazıcı, hastalığın her yaş grubundaki kadınlarda görüldüğünü, 50- 60 yaş arasındaki kadınlarda görülme sıklığının ise daha fazla olduğunu söyledi.

Kadınların kendi meme dokularını tanıması ve olağan dışı bir durumu fark ettiklerinde hemen doktora gitmeleri gerektiğini ifade eden Akyazıcı, “Yine 50 yaş üzerindeki kadınların da yılda bir defa mutlaka hekim kontrolünden geçmesini öneriyoruz. Ayrıca bu hastalığın diğer kanser türlerine göre teşhisi de kolay. Mamografi ile hastalık hemen teşhis edilebiliyor” diye konuştu.

Yaprak KOÇER/SAMSUN (DHA)

Haberin Devamı