Beden Sağlığı Meme kanseri hastalarına D vitamini tavsiyesi

Meme kanseri hastalarına D vitamini tavsiyesi

Paylaş
Meme kanseri hastalarına D vitamini tavsiyesi

Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof.Dr. Melek Nur Yavuz, "Meme kanseri olan hastalarımıza rutin olarak D vitamini düzeylerine baktırmalarını, tedavi süresinde ve sonrasında güneş ışığı ve D vitamini takviyesi yapmalarını öneriyoruz" dedi

Radyasyon Onkolojisi ve Meme Kanseri Radyoterapisi Uzmanı Prof. Dr. Melek Nur Yavuz, bazı çalışmalarda D vitamini eksik olan kanser hastalarında tedavi başarısının daha az olduğunu belirtti.

"30 yıl önce, hem sağlıklı meme dokusunda hem de meme kanseri hücrelerinde D vitamini reseptörleri bilimsel araştırmalarda saptandı" diyen Prof.Dr. Melek Nur Yavuz, o zamandan beri meme kanseri ile D vitamininin bağlantısının ciddi bir tartışma konusu haline geldiğini söyledi.

5 YIL İÇERİSİNDE MEME KANSERİ GÖRÜLME RİSKİ AZALIYOR

Prof.Dr. Melek Nur Yavuz, bu hastalara D vitamini verilmesiyle nükslerin azaldığına, sağ kalımın arttığına dair bazı çalışmaların mevcut olduğunu aktararak şunları kaydetti:

"D vitamini eksikliği meme kanserinde sık görülüyor. Bazı çalışmalar bize D vitamini eksik olan hastalarda tedavi başarısızlıklarının daha fazla olduğunu söylüyor. Özellikle, östrojen reseptörü negatif olan, koltuk altındaki lenflere sıçrama yapmış ve büyüme, çoğalma kapasitesi biraz daha fazla olan meme kanseri tiplerinde D vitamini eksikliğinin daha olumsuz sonuçlar oluşturduğu bilinmekte. D vitamini takviyesi alan hastalarda 5 yıl içerisinde meme kanseri görülme riskinin daha az olduğunu gösteren önemli çalışmalar mevcut."

KANSERE KARŞI BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR

Prof.Dr. Melek Nur Yavuz, meme kanseri olan hastaların rutin olarak D vitamini düzeylerine baktırmaları gerektiğini anlatarak "Tedavi süresinde ve sonrasında güneş ışığı ve D vitamini takviyesi yapmalarını öneriyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Kemik, kas ve sinir sistemi için önemli olan D vitamininin kanser için de önemli bir bağışıklık güçlendirici etkisi bulunduğunu belirten Prof.Dr. Melek NurYavuz, "D vitamininin çoğu cildimizde uyuyan molekül olarak bulunuyor. Aktif hale geçmesi için cildin güneş ışığı görmesi gerekli" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı