Sağlık Meme kanseri hastalarına kötü haber

Meme kanseri hastalarına kötü haber

Paylaş
Meme kanseri hastalarına kötü haber

Meme kanseri tedavisinde kullanılan 'Trastuzumab' etken maddeli ilaçların fiyatını devlet 52 haftaya kadar ödüyordu. Ancak Sağlık Bakanlığı tasarruf gerekçesiyle bu süreyi 9 haftaya indirdi

HASTANE ‘1 YIL’ DEDİ

Haberin Devamı

İzmir’de öğretmen Mevlüde Özdemir’e Haziran 2007’de meme kanseri teşhisi konuldu. Sağ memesi ve 18 lenf bezi alındıktan sonra kemoterapiye başlandı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Sağlık Kurulu, Mevlüde Özdemir’in tedavisinin, ‘Trastuzumab’ etken maddesi içiren ilaçla 1 yıl boyunca sürdürülmesine karar verdi. Ancak Sağlık Bakanlığı’nın genelgesine göre bu etken maddeli ilaçlar meme kanserinde en fazla 9 hafta kullanabiliyordu. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) da 9 haftalık ilacın bedelini ödüyordu.

DANIŞTAY KARARI VAR

Eşinin 1 yıllık ilaç masrafı olan 60 bin TL’yi öğretmen maaşıyla karşılamamasının mümkün olmadığını belirten Türk Eğitim Sen yöneticisi Sami Özdemir, Danıştay’a başvurdu. Danıştay, ilaçtaki 9 haftalık süre kısıtlamasını 52 haftaya çıkardı ve SGK da ilacın 52 haftalık kullanım bedelini ödemeye başladı. Ancak bu uygulama Ocak 2010’da Sağlık Bakanlığı’nın yeni bir genelgesiyle tekrar 9 haftaya düşürüldü. Bu duruma Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Bilim dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüçhan Uslu tepki gösterdi.

Haberin Devamı

DAHA PAHALIYA GELECEK

Prof. Dr. Rüçhan Uslu şunları söyledi: ‘Trastuzumab’ etken maddeli ilacın özelliği, kanserin başka organlara sıçramasını (metastaz) engellemesi. Amerika ve Avrupa’da bir yıllık kullanımı standart. Hasta başına yıllık maliyeti 60-70 bin lirayı buluyor. Kullanıldığında hayat kurtarıyor. Bizde tasarruf nedeniyle kısıtlanıyor. Oysa kanser başka organlara sıçradığında hasta ilelebet bu ilacı kullanmak zorunda kalıyor. Böylesi daha pahalıya geliyor. Tasarruf adına hastaların hayatıyla oynanıyor.

Nesrin COŞKUN/DHA