Adile Özdağ Meme kanseri taraması yaptınız mı?
HABERİ PAYLAŞ

Meme kanseri taraması yaptınız mı?

Haberin Devamı

Sevgili Okurlar,

Ekim ayı Dünya Sağlık Örgütü tarafından meme kanseri hakkında bilinçlendirme ayı olarak kabul edilmiştir.

Meme Kanseri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanser olup, yılda yaklaşık 15 bin kadını etkilemektedir. 2000’li yıllardan beri tüm kanser istatistiklerimizde kadın kanserlerinin yüzde 20-25’i meme kanseridir. Risk faktörleri arasında ailede meme kanseri öyküsü, erken ilk adet yaşı, geç menapoz, çocuk emzirmeme, obezite sayılabilir. Riski azaltmak amacıyla kilo kaybı, düzenli egzersiz gibi davranış değişiklikleri etkili olabilir. Ancak meme kanseri taramaları bu kanserden ölümleri ve hastalığın sıklığını azaltmada en etkili yöntemlerdir.Mamografi ile tarama programlarını, uygulayabilen ülkelerde meme kanserinden ölüm oranı belirgin olarak azalmıştır. Ülkemizde meme kanserli olgularımızın yaklaşık yarısı 40-50 yaş aralığında görülmektedir. Bu sebeple meme kanseri taraması başlama yaşı 40 olarak belirlenmiştir.

- 20’li yaşlardan itibaren düzenli olarak kendi memenizi elle kontrol ediniz

- Doktorunuza düzenli aralıklarla meme muayenesi yaptırınız

- 40 yaşından sonra yılda bir kez mamografi çektiriniz.

- Yüksek risk taşıyorsanız (özellikle genetik açıdan ) mamografiye ek olarak MR incelemesi yaptırabilirsiniz.

Viral hastalıklar mevsim itibariyle kapıda, gelin neler yapabiliriz birlikte göz atalım.

VİRAL HASTALIKLARDAN KORUNMA YOLLARI

Meme kanseri taraması yaptınız mıBüyük bir kısmı viral kökenli olan bu hastalıklar, kişileri diğer enfeksiyon hastalıklardan daha uzun süre yatağa bağlamakta, günlükaktivitelerini daha fazla kısıtlamakta ve daha fazla okul devamsızlığına ya da işgücü kaybına neden olmaktadır. Tüm dünyada solunum yolu enfeksiyonları, en fazla hekimi ziyaret nedenidir. Erişkinler yılda 2–5 kez ve okul çağındaki çocuklar yaklaşık 10 kez soğuk algınlığına yakalanmaktadır. Peki bağışıklık sistemimizi güçlendirmek ve solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için hangi destekleyicilerden yararlanabiliriz?

C Vitamini

Faydaları arasında ilk sırada vücudun direncini artırması ve savunma sistemini güçlendirmesi sayılabilir. C vitamini takviyesi gribe yakalanmanız durumunda hastalığı daha hızlı atlatmanıza ve semptomları daha hafif yaşamanıza katkıda bulunur.

Çinko

Çinko, sağlıklı bağışıklık sistemi için merkezi önemde bir mineraldir ve bağışıklık sistemi tepkisinin düzenlenmesinden sorumludur. Çalışmalar C vitamini ile birlikte yüksek dozlarda çinko alımının, soğuk algınlığı süresini yarı yarıya düşürdüğünü göstermiştir.

Meme kanseri taraması yaptınız mıKARA MÜRVER

Kara Mürver sulu ve çekirdekli meyveye sahipsalkım durumunda bir bitki çeşididir. En az 30 farklı çeşide sahip olupsiyah, mavi ve kırmızı renkte meyve veren türleri mevcuttur.

Ne İşe Yarar?

Ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı, halsizlik, tıkanıklık ve sinüs iltihaplanması gibi grip semptomlarına iyi gelir. Avrupa’da yapılan son çalışmalar, kara mürver’ in, birçok yolla sağlığa iyi gelen konsantre antosiyanin ve güçlümorpigmentler kaynağı olduğunu göstermiştir. Kara mürverin etkinliği dünyaca ünlü virolog Madeline Mumcuoğlu tarafından 20 yıllık araştırma geliştirme çalışmaları sonucunda İngiltere’de bulunmuştur.

Kara Mürver ve Grip Virüsü

Kara mürver, burun ve bronş pasajlarında balgam oluşumunu hafifletmeye yardımcı, enflamasyonu indirmekte ve bağışıklık sistemini yapılandırmakta da etkilidir. TheJournal of International MedicalResearch’ de var olan bir çalışma, kara mürver ekstresi verilen grip hastalarının 3.1 günde iyileştiklerini göstermiştir. Aynı çalışmada plasebo kullananların iyileşme süresi 7.1 gündür. Araştırmacılar, kara mürver ekstresi kullanan hastaların, grip virüsüyle savaşan antikor düzeylerinde de yükselme görmüşlerdir.

Norveç'teki bir çalışma, kara mürver suyunun sadece immün sistemi canlandırmakla kalmayıp aynı zamanda grip virüsünü de doğrudan baskıladığına tanık olmuştur.

Bu ürünleri seçerken güvenilir olmalarına, başarısını uzun zamandır göstermiş, patentli formülasyona ve üretim teknolojilerine sahip olmalarına, tüm aile bireylerinin kullanımına uygun farklı ihtiyaçları için farklı formların (çocuklar için şurup-çiğnenebilir form, yetişkinler için efervesan tablet-şurup-pastil ve kapsül) olmasına dikkat etmeliyiz. Ayrıca unutmamalıyız ki seçeceğimiz ürün içerisinde bulunan kara mürverin kaynağı, konsantrasyon oranı ve standardizasyonu çok önemlidir.

Sağlıklı ve güzel bir sonbahar geçirmeniz dileğiyle...

MEME KANSERİ RİSKİNİZİ AZALTMANIN 4 YOLU

HAREKET EDİN: Hareket etmeyi yaşam tarzınızın bir parçası yapın. İngiltere sağlık örgütü haftada en az 150 dakikanızı ağır olmayan bir spor programına ayırmanızı öneriyor.

FAZLA KİLONUZDAN KURTULUN: Menopozdan sonra idealin üzerinde kilosu olanlarda meme kanseri riski daha fazla.

Meme kanseri taraması yaptınız mı

ALKOL ALIMINA DİKKAT EDİN: Sebebi tam olarak anlaşılamamış olsa da alkol tüketimi meme kanserinde en önemli risk faktörü olarak gösterilmekte.

DBK UYGULA:

Dokun: Alışılmadık bir şey olup olmadığını kontrol et.
Bak: Şekil ve yapısında değişiklik olup olmadığına bak.
Kontrol ettir: Herhangi bir farklılık olduğunu düşünüyorsanız doktorunuzu ziyaret edin.

KANSERİ 10 SANİYEDE TEŞHİS EDEN KALEM

Teksas Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen kalem büyüklüğündeki cihaz ile doku içerisindeki kanserli hücreler 10 saniye içinde teşhis edilebiliyor. Bu kalem, dokulardaki yağ, protein gibi moleküllerin analizlerini 10 saniyede yapabiliyor.

EGZERSİZ KANSERİN BÜYÜMESİNİ AZALTIYOR

Egzersizin uzun zamandır meme kanser olan kadınlar için çok yararlı olduğu bilinmekte. Kısa ve yoğun egzersizlerin ardından ortaya çıkan bazı maddeler, meme kanseri hücrelerinin büyümesini yavaşlatabilir.

UZUN BOY RİSKİ ARTIRIYOR

Nedeni henüz bilinmese de uzun boylu kadınlarda meme kanseri riski artıyor. Yine menopoz öncesi dönemde aşırı zayıf kadınlarla, menopozdan sonra idealin üzerinde kilosu olanlarda da meme kanseri riski daha fazla.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder