Prof. Dr. Derin Kösebay Memeler kontrol edilmeli
HABERİ PAYLAŞ

Memeler kontrol edilmeli

Jinekolojik muayenede memeler kontrol edilir. Doktor kanserin erken teşhisi için memelerde kitle olup olmadığına bakar. Ya da meme ucundan akıntı, süt gelip gelmediğini görmek ister. Eğer akıntı varsa gebe kalmak zorlaşabilir

Gebelik olur mu?

29 yaşındayım, 3 senelik evliyim. 1.5 senedir korunmuyoruz, gebe kalamıyorum. Doktor memelerimi sıktı, berrak bir sıvı geldi. “Bu durum çocuğunuzun olmasını engelleyebilir” dedi. Bana ilaç verdi. Son iki aydır bu tedavinin yanında yumurta çatlatmak için iğne yaptı. Ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP: Sevgili okuyucumuz, jinekolojik muayenenin parçası memelerin muayenesidir. Burada memede ele gelecek kitlenin araştırılması yanında (Meme kanserinin erken teşhisi için her kadın doğum uzmanı memeleri muayene etmeli), meme ucundan süt veya benzer bir akıntının olup olmadığının araştırlmasıdır. (Bu akıntıya Galaktore denir ve prolaktin hormonunun yüksekliğinin göstergesidir). Burada yapılması gereken hormonlarınızın ölçülmesidir. Prolaktin yüksekse ilaç doğru bir tedavidir. Bundan sonra yumurtlamanın olup olmadığı araştırılmalı. Eğer yumurtlama yoksa onun tedavisi için çeşitli ilaçlar kullanılabilir. Gebelik hâlâ olmuyorsa... Belki kanallarda bir sorun var? Rahim filmi çekilip kanalların açık olduğunun görülmesi gerekiyor. Eşinizin muayenesinden hiç söz etmemişsiniz. Acaba onun sorunu var mı? Sperm sayısı yeterli mi? Sevgiler.

[[HAFTAYA]]

Yumurtam tembelmiş

2 yıldır korunmuyorum. Bende yumurta tembelliği varmış. Eşimin sperm sayılarını size yazıyorum. Bütün testlerim iyi. Rahim filminde doktorlar tek tüpün tıkalı olduğunu söylediler. Ama sonra ikisinin de açık olduğu söylendi. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP: Sevgili okuyucumuz, eşinizin spermi daha iyi olabilir. Eşiniz ürolog tarafından değerlendirilmeli. Yumurtalıkları incelemek şart. Hormonlar ne durumda? Yumurtlama oluyor mu? Doktorunuz bu soruları cevaplandırdıktan sonra size sorunu ve yapacaklarınızı söyleyebilir.

Yumurtalık kanseri miyim?

45 yaşındayım. 5 yıl önce rahim ameliyatı geçirdim. 5 yıldır devamlı kist oluşuyor. Şu an sol yumurtalığımda 3 kist var. Raporumu yolluyorum. Kanser miyim?

Haberin Devamı

CEVAP: Sevgili okuyucumuz, yumurtalık kanseri kadın genital organ kanserleri arasında en zor teşhis edileni. Ameliyatta çıkardığımız yumurtalık tümörünün iyi huylu mu, kötü huylu mu olduğunu kesin anlamak için bir patolog çağırıyoruz. Ameliyathanede onun tahlilini yaptırıyoruz. Bu nedenle jinekolojik kanserlerle uğraşan bir arkadaş tarafından değerlendirilirseniz gerekli tahliller yapılır ve ona göre ameliyat veya takip edilme kararı verilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder