Prof. Dr. Derin Kösebay Memeler kontrol edilmeli
HABERİ PAYLAŞ

Memeler kontrol edilmeli

Bir daha çocuk doğurabilir miyim?

34 yaşındayım ve 2 çocuğum var. Bende 3 santim büyüklüğünde myom bulunuyor. Adetlerim çok ve parça parça geliyor. İkinci çocuğumu doğurduğumda bir ameliyatla eşim alındı. Bir daha çocuk yapabilir miyim? Myomu aldırmalı mıyım? Aldırmadan doğum yapabilir miyim? “Altın çağ 35” diyorlar ve eşim bir çocuk daha istiyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP Sorunuzda “Doğumda eşim (Plasenta) yapışıktı ameliyatla aldılar” demek istiyorsanız nasıl bir ameliyat bunu bilmek gerekiyor. Myomun alınması konusuna gelice; adetlerin aşırı kanamalı geçtiğini söylüyorsunuz. Eğer bu durum bir hormonal bozukluktan kaynaklanmıyorsa veya hormonal tedavi ile düzeltilebilecek düzeyde ise ameliyata gerek olmayabilir (Bunu yapılacak ultrason muayenesinde değerlendirmek gerekiyor). Aksi halde ameliyat olmanız gerekiyor.

Haberin Devamı

Acaba tedavim doğru mu?

24 yaşındayım, 2.5 senelik evliyim. Bir yıl doğum kontrol hapı kullandım. Son 1.5 senedir de korunmuyoruz. Ama gebe kalamıyorum. Adetlerim son 8 aydır düzensizdi. Doktora gittim. Memelerimi sıktı, uçlarından bir miktar berrak bir sıvı geldi. “Bu durum çocuğunuzu olmasını engelleyebilir” dedi. Herhangi bir test uygulamadan Parlodel verdi ve adetimin 5’nci günü Klomen almamı söyledi. Son iki aydır bu tedavinin yanında yumurta çatlatmak için iğne yaptı. Bu ay üçüncüyü yapacak. Sizce doğru yolda mıyım? 3 ay oldu ama gebelik hâlâ yok.

CEVAP: Jinekolojik muayenin bir parçası da memelerin muayenesidir. Burada memede ele gelecek bir kitlenin araştırılması yanında (Meme kanserinin erken teşhisi için her kadın doğum uzmanı memeleri muayene etmelidir), meme ucundan süt veya benzer bir akıntının olup olmadığının araştırılmasıdır. (Bu akıntının olmasına Galaktore denir ve prolaktin hormonunun yüksekliğinin bir göstergesidir). Burada yapılması gereken hormonlarınızın ölçülmesidir. Eğer prolaktin miktarı yüksekse aldığınız ilaç doğru bir tedavidir. Bundan sonra yumurtlamanın olup olmadığı araştırılmalı (Ultrasonla). Eğer yumurtlama yoksa onun tedavisi için çeşitli ilaçlar kullanılabilir (Bu tedavilerden biri de size uygulanandır). Gebelik hâlâ olmuyorsa... Belki kanallarda bir sorun var? Rahim filmi çekilip kanalların açık olduğunun görülmesi gerekiyor. Eşinizin muayenesinden hiç söz etmemişsiniz. Acaba onun bir sorunu var mı? Sperm sayısı yeterli mi? Sevgiler.

Haberin Devamı

Hâlâ adet düzensizliğim var

20 yaşındayım. Bundan 3 yıl önce vücudumdaki aşırı tüylenme yüzünden doktora gittim. Bana kist olduğunu söylediler. 3 ay önce yeniden ultrasona girdim, kist yoktu. Hormon testim temiz çıktı. Ancak benim hâlâ adet düzensizliğim var. O yüzden doğum kontrol hapı kullanıyorum. Acaba bir zararı olur mu? İleride çocuk sahibi olurken sorun çıkar mı?

CEVAP: Yumurtalığın hormon yapımındaki düzensizliklerde doğum kontrol hapları başarılı şekilde kullanılabilmektedir. Bu tedavi ile yumurtalıklarda kist oluşumu bir ölçüde engellenebilir. Yumurtalıklardan çıkan hormonların düzenli salgılanması sağlanabilir ve hatta kadınların en korktukları yumurtalık kanseri riski bile en az yüzde 50 oranında azalır. Bu durumda doktorun da tavsiye ettiği doğum kontrol haplarını 1-2 sene daha almaya güvenle devam edebilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder