Beden Sağlığı 'Memenin kuyruk yağından farkı yok'

'Memenin kuyruk yağından farkı yok'

Paylaş
'Memenin kuyruk yağından farkı yok'

Opr. Dr. Ceyhun İrgil, her yıl binlerce kadının ölümüne neden olan memenin kuyruk yağından farkı olmadığını ve sadece emzirmeye yarayan bir organ olduğunu söylerek büyük tepki yarattı. İrgil bu tepkiye cevaben 'Bir kadında farkındalık yarattıysam mutlu olurum' dedi

Özünde yağ kitlesi olan memenin, göz, kol, ayak gibi işe yarayan bir organ olmadığına dikkat çeken Dr. İrgil, "Meme işe yaramış olsa erkeklerde olurdu. Ama işe yaramayan bu organ için her yıl binlerce insan ölmemeli" diye konuştu.

Bursa Meme Guatr Cerrahi Merkezi’nden Op. Dr. Ceyhun İrgil, şaşırtan açıklamalarını Balıkesir’de düzenlenen “Meme Kanserinde Yeni Yaklaşımlar” konulu panelde yaptı.

İrgil, “Meme sadece emzirmek için yaratılmış, başka bir işe yaramaz. Memeler dört köşe olsaydı kadınlar erkeklerin yarısını kandıramazdı. Hiçbir işe yaramayan bu organ yüzünden maalesef dünyadaki bütün kadın ölümlerinin en fazla nedeni meme kanseri hâlâ” dedi.

"MEME HİÇBİR ŞEYE YARAMAZ"

Op. Dr. İrgil’in, panelde yaptığı ve dinleyenleri şaşırtan açıklamaların satır başları şöyle:

“Dünyada niye meme kanseri konuşuluyor da pankreas kanseri konuşulmuyor? Çünkü bu hem çok kolay tespit edilebilen bir hastalık, hem de çok yaygın.

Erken tespit edilmesi durumunda aileye ve topluma büyük katkı sağlanıyor, devlete ekonomik olarak büyük katkısı oluyor. Hem de işe yaramayan bir organ yüzünden ölümün önüne geçiyorsunuz. Küçümsüyor musunuz? Memeye felsefik olarak bakın ne yürümeye yarar, ne görmeye yarar, hiçbir şeye yaramaz. Meme dediğin emzirmek için yaratılmıştır.

"ZANNETMEYİN İŞİ SADECE MEMEYLE GÖTÜRÜYORSUNUZ"

Biz böyle bakmıyoruz tabii ama özünde budur. Ne estetik cerrahların baktığı gibi estetik bir organdır, ne de kadınlarımızın çoğunun baktığı gibi cinsel organdır. Sadece süt vermek için yaratılmış bir bezdir. İşlev olarak baktığınızda ben bir kadın olsam ‘2 memenizi mi alalım yoksa baş parmağınızı mı keselim’ deseler ‘2 mememi alın’ derim. Baş parmak ondan daha işlevseldir. Sosyal açıdan baktığınızda meme çok acayip işlere yarayan, reklam aracıdır, karşı tarafı çağırmak için.

Asıl hedef üremek olduğu için karşı cinsi kandırmak içindir. Mesela düşünün memeler dört köşe olsaydı erkeklerin yarısını kandıramazdınız. Siz zannetmeyin işi sadece memeyle götürüyorsunuz, o bir reklam. Memeye özünde baktığımızda avucumuzun içini dolduracak kadar yağ kütlesi. Bütün özü ve her şeyi o kadar.

'FARKINDALIK YARATTIYSAM MUTLU OLURUM'

Bursa’da görev yapan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ceyhun İrgil sözleri nedeniyle bir gazetede 'Dr. Zırva’ manşeti ile haber yapılmasını eleştirdi.

'MEMENİN ALGISI FARKLI OLMALI'

Başlığı görünce üzüldüğünü söyleyen Op. Dr İrgil şunları söyledi:

"Bu kadar farklı algılanmasına şaşırıyorum. Gazetenin içeriğinde benim söylemek istediğim şeyler yer alıyor. Ben insanların ve medyanın memeyi cinsel olarak algıladığı ve sadece magazinsel malzeme olarak yaklaştığı için o konuşmayı yaptım. Söylediklerimin arkasındayım. Kadınlara felsefik bir yanıt verdim. Memenin algısının farklı olması gerektiğini söyledim. Biz memenin alınmaması için tüm tedbirlerin uygulanmasına uğraşan hekimleriz. Ben 25 yıldır doktorluk yapıyorum ve 15 yıldır da meme kanseri ile uğraşıyorum.

Binlerce hastanın ameliyatına girdim. Meme kanserinde ölümlerin önüne geçmek için çaba harcıyoruz. Bu haberin yarattığı sıkıntıya rağmen bir kadında farkındalık yarattıysam mutlu olurum. Bizim tek kaygımız farkındalık yaratmak.

Toplantıda söylediğim şeyin özü 'İnsanlar meme kanserinden ölmemeli. Meme bir beyin, akciğer, karaciğer gibi çok hayati bir fonksiyona haiz değil. Sadece emzirmek için yaratılmıştır.’ Bir kadın meme kanseri olursa bu organın tamamen alınması, bir kısmının alınması ya da içinin alınmasıyla kurutulabilir. Çok daha iyisi yerine konulabilir. Tüm salondaki herkes beni alkışladı, kadınlar tekrar gelmem için çağırdı. Memenin reyting yapan bir organ olarak öne çıkması bunca sorunun arasında üzücü."

'MEMELER ALINMASIN DEDİĞİMİZDE DE TEPKİ ÇEKMİŞTİK'

Memenin cinsel organ, estetik organ ya da süt bezi olarak algılandığı tıbbi yönden bir konferans verildiği için özellikle süt bezi konusuna vurgu yaptığını anlatan Dr. İrgil, "Biz estetik cerrahiyi çok önemsiyoruz. Memenin alınmaması için onkoplastik cerrahinin Türkiye’de gelişmesinde ekip olarak önemli çalışmalarımız var. Geçmişte 'memeler alınmasın, ameliyatlarda kadınlar memelerini kaybetmesin’ diye söylediğimizde birçok insan tepki göstermişti. Önemli olan sağlıktır, estetik ikinci plandadır. Biz plastik cerrahlarla birlikte erken teşhislerde kadınların hem kanserli kısmı alıyoruz hem de eskisinden çok daha güzel bir memeye sahip olmalarını sağlıyoruz. Bilimsel bilgileri bilimsel altyapısı olan insanlar değerlendirmeli" diye konuştu.

Haberden sonra birçok insan arayıp kendisini tebrik ettiğini kaydeden Op. Dr. Ceyhun İrgil, 20 yıldır her katıldığı konferansta aynı şeyleri söylediğine dikkat çekti.

Op. Dr. İrgil, gazete tarafından görüşü alınan Estetik ve Plastik Cerrah Prof. Dr. Mesut Özcan’ı da aradığını, Özcan’ın kendisine yanlış bilgi verildiği söyleyerek özür dilediğini belirtti.

DHA

2

Haberin Devamı