Ekonomi Memur 135 TL fark alacak

Memur 135 TL fark alacak

Paylaş
Memur 135 TL fark alacak

'Torba yasa' ile kamu çalışanlarına ödenen çocuk yardımında 'iki çocuk' sınırı kaldırıldı. Buna göre memura, sayıya bakılmaksızın 6 yaşından küçük her çocuk için 30'ar, 6 yaşından büyük her çocuk için de 15'er TL ödenecek. Üç çocuklu sendika üyesi bir memur ise, bu ay 135 TL fark alacak.

Zaman Gazetesi'nin haberine göre, yürürlüğe giren 'Torba Yasa', sözleşmelilerden sonra sendika üyeleri ile çocuklu memurları da sevindirecek. 1 milyonu aşkın kamu çalışanı bu ay maaş farkı alacak. Yasa ile çocuk yardımında 'iki çocuk' sınırlaması kaldırıldı. Yasanın yürürlük tarihi 1 Ocak 2011 olduğu için ikiden fazla çocuğu olan memur, mart maaşında üç aylık çocuk yardımı farkı alacak. Ayrıca Anayasa Mahkemesi'nin iptali sebebiyle 1,5 yıldır ödenmeyen sendika aidatı da hesaba yatırılacak. Üç aylık sendika aidatı 45 TL olacak. Çocuk yardımı ise 30 lira. Buna göre üç çocuklu sendika üyesi bir memur, bu ay 135 TL fark alacak.

Torba yasa ile kamu çalışanlarının sosyal haklarında önemli iyileştirmeler sağlandı. Kadın memura toplam 16 haftalık doğum izni hakkı tanındı. Çoğul gebelikte buna iki hafta daha eklenecek. Süt izni süresi de artırılıyor. 3 yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinen memur, 24 aya kadar aylıksız izin kullanabilecek. Memurun yıllık veya mazeret izninde sosyal yardımları kesilmeyecek. Devlet Personel Başkanlığı bünyesinde memur bilgi sistemi oluşturulacak. Artık siyasi görüşleri sonucu 'fişleme' de tarihe karıştı. Başarılı olan memurlara verilen ödül miktarı da günün şartlarına göre yeniden düzenlenerek teşvik edici hale getirilecek. 300 bini aşkın sözleşmeli memura da aile yardımından yararlanma hakkı getirilmişti.

Memurun gelirini artıracak en önemli düzenlemelerden biri de çocuk yardımında iki çocuk sınırının kaldırılması oldu. Daha önce kamu çalışanları ikiden fazla olan çocukları için çocuk yardımı alamıyordu. Torba yasa ile sınırlama kalktı. Böylece sayısı kaç olursa olsun memura çocuk yardımı ödenecek. Memura, aylık 6 yaşından küçükler için 30, büyükler için de 15 lira çocuk yardımı verilecek. Böylece 6 yaşından küçük 4 çocuğu olan bir memur, aylık 60 lira çocuk yardımı alırken şimdi 120 lira alacak. Çocukların 6 yaşından büyük olması durumunda bu rakam 90 lira olacak.

Ayrıca yasa 1 Ocak 2011'den geçerli olduğu için çocuk yardımında da memura iki aylık geriye dönük ödeme yapılacak. Böylece çocuk sayısına ve yaşına göre değişmekle birlikte memura toplu ödeme yapılacak. Örneğin üçü 6 yaşından küçük, ikisi ise 6 yaşından büyük 5 çocuğu olan memur, bu ay iki aylık farkla birlikte 180 lira çocuk yardımı alacak. Kamu çalışanının çocuk sayısı arttıkça alacağı yardım miktarı da yükselecek. Maliye Bakanlığı da bir genelge yayımlayarak çok çocuklu memura geriye dönük ödeme yapılması talimatı verdi. Anamuhalefet partisi CHP'nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen sendikalı memurun toplu görüşme primi de 'torba yasa' ile yeniden ödenmeye başlanıyor. Yapılan düzenleme ile daha önce aylık 10 TL olan toplu görüşme primi 15 TL'ye çıktı. Ödeme ise 3 ayda bir yapılacak. Uygulama 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak. Böylece 1 milyonun üzerindeki kamu çalışanının maaşı, ocak itibarıyla 15 lira zamlı hesaplanacak. Ödemeler ocak, nisan, temmuz ve eylül aylarında gerçekleştirilecek. Sendikalı memurun ocakta alamadığı 45 lira ise bu ay verilecek. Nisanda bir 45 TL daha alacaklar. Anayasa Mahkemesi'nin iptali sebebiyle sendika aidatı memurun cebinden çıkıyordu. Bundan dolayı çok sayıda memur sendika üyeliğinden ayrılmıştı.

Haberin Devamı