Tamer Heper Memur değildiniz
HABERİ PAYLAŞ

Memur değildiniz

Özelleştirmeden el değiştiren bir şirkette çalışıyorken bizi emekli ettiler. Bazı arkadaşlarımın davasını sendika avukatı takip etti. Onlar davalarını önce bitirdi sekiz maaş ikramiye aldılar. Benim özel avukatım vardı davam daha geç bitti. Şimdi başka haklarım var mı? Dava açabilir miyim? Y.U.

Doğrusunu isterseniz sizin çalışmanız zannettiğiniz gibi memuriyet değil. Siz işçi statüsünde çalışmışsınız ve işinize haklı nedenlerle son verilmediği için de kıdem tazminatı almayı haketmişsiniz. Nitekim mahkeme bu konuda talebinizi kabul etmiş ve kıdem tazminatı konusunda karar vermiş. Birilerinin davasının çabuk diğerinin biraz daha geç bitmesi çok anormal değil. Bu davalara bakan tek hakim yok. Şehirlerde muhtelif iş mahkemeleri var. Biri daha yakın duruşma günü verir, diğeri daha geç verir. Bu durumda karar farklı tarihlerde çıkar, bu doğaldır. Mühim olan sonuç. Şimdi kıdem tazminatı talebiniz kabul olmuş. Şayet başka haklarınız olduğu görüşündeyseniz elbette dava açıp talep etme hakkınız var. Bunun için de yurt dışına başvurmaya ihtiyacınız yok.

Haberin Devamı

Kiracılık sürüyor

Apartmanın ortak malı olan bir alanı iki seneliğine kiraya verdik. İki sene geçti kiracı çıkmadı. Aidatı da bankaya yatırmaya devam ediyor. Biz bu kiracıyı nasıl çıkarırız? O.A.

Sizin yaptığınız bir kira sözleşmesi. 6570 Sayılı Kanun’a tabi kira sözleşmesi, süresi dolması ile son bulmaz. Kiracı çıkma iradesini belirtmediği sürece her yıl birer yıllık olmak üzere yasal olarak yenilenir. Dolayısı ile iki sene doldu diye kiracıyı çıkaramazsınız. Kiracı kira bedellerini ödediği ve kanuni tahliye nedenleri ortaya çıkmadığı sürece oturmaya devam eder. Ancak sorunuzda bir kelime dikkatimi çekti. Diyorsunuz ki aidatını ödüyor. Oysa kiracı sadece aidat ödemez. Kiracı kira öder ancak kendi payına düşen apartman aidatını da öder. Dolayısı ile kira bedellerini ödemediği anlamına bu kelimeyi kullandıysanız, kira bedellerinin ödenmemesi tahliye nedeni yapılabilir. Bu husus tahliye için kullanılabilir. Bu kelime hataen kullanıldı da kiralarını ödediğini ifade etmek istediyseniz, bu kişi halen kiracınız, iyi geçinmeye bakın.

Haberin Devamı

Babanızın farkı yok

Dedemden kalma tarlalar yedi mirasçısı üzerine tescil edilmiş. Ancak bu yedi kişi bir araya gelip paylaşma yapamıyor. Bunlardan biri de babam. Ancak babamın akli dengesi yerinde değil. Annem babamın vasisi. Hakkımıza düşen payı almak için ne yaparız? Babamın akli dengesi bozuk olması nedeni ile payı artabilir mi? N.V.

Dedenizden yedi kişiye miras kalmış. Bu yerin paylaşılmasında anlaşmaya varılmadığı hallerde ortaklığın giderilmesi davası açarak paylaşma veya satışı sureti ile bedelini paylaşma yoluna gidebilirsiniz. Bu davada babanızı vasisi olan anneniz temsil edecek. Büyük bir ihtimalle de bir avukatla işbirliği yapacak. Paylaşmada miras payları göz önüne alınacak. Ancak babanızın akıl sağlığının bozuk olması onun payının büyük olmasını gerektirmiyor. Miras payı ne ise ona göre pay alacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder