Ekonomi Memur ne kadar promosyon alacak

Memur ne kadar promosyon alacak

Paylaş
Memur ne kadar promosyon alacak

Banka promosyonlarının tamamı artık memurlara ödenecek. Peki memurlara ne kadar ödeme yapılacak?

Banka promosyonlarının tamamının memura dağıtılması kararı memurlara ek gelir yaratacak. Prof Dr. Şükrü Kızılot'un verdiği bilgiye göre, memurlar bankalardan 3 yılda bir brüt maaşlarının ortalama yüzde 60'ı kadar ek ödeme alacaklar. Ayrıca emeklilere de promosyonun yolu açılıyor.

Başbakanlık genelgesinde dün yapılan değişiklikle banka promosyonlarının tamamının memura dağıtılması kararı çıktı. Kararı değerlendiren Prof Dr. Kızılot, öncelikle her memurun eşit ücret almayacağına dikkat çekti.

Bankaların genelde 3 yıllık anlaşmalar yaptığını anlatan Kızılot, "Buna göre memurlar 3 yılda bir brüt maaşlarının yüzde 60'ı kadar ek ödeme alacak. Ama sözleşme faklı bir zaman dilimi için yapılmışsa bu oran değişebilir" dedi.

Bankalarla yenş sözleşme yapan kurum memurların dün yayınlanan genelgeden hemen yararlanamayacağına da dikkat çeken Kızılot, "Mesela 6 ay önce anlaşma yapılmışsa memurlar 2.5 sene daha yeni sözleşmeyi beklemek zorunda kalacak. Ancak yeni sözleşmenin yapılması ile bu ek ödemeyi alabilir" dedi.

EMEKLİLERİN DE YOLU AÇILDI

Emeklilere verilmesi gündemde olan banka promosyonlarına da değinen Kızılot memurlarla ilgili kararın emeklilerin önünü açacağını söyledi.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bankalar vasıtasıyla emeklilere yıllık 75 milyar lira ödediğini ancak SGK'nın bankalarla sigorta primi, ilaç ve hastane ödemeleri gibi işleriyle yıllık hacminin 205 milyar liraya çıktığına işaret eden Kızılot, şunları anlattı:

"Bu rakam 2010 yılı vergi gelirleri tahmininden bile yüksek. Dünkü genelge doğrultusunda sıkı bir pazarlıkla emeklilere de promosyon ödemesinin yolu açılacak. Ancak SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-kur emeklilerinin farklı oranlarda promosyon ödemesi alması daha doğru olur."

ORAN DAHA DÜŞÜK OLACAK

Kızılot, 'Memurlara yüzde 60 ödenecek, emeklilere yüzde kaç olur' sorusuna da şu yanıtı verdi:

"Emeklilerle ilgili çalışmalar sürüyor ama elde çok fazla veri yok. Sadece emeklililerin maaşları daha düşük ve parayı daha hızlı çektiği biliniyor. Ben oranın yüzde 60'ın biraz altında kalacağını düşünüyorum."

(Hürriyet)

2

Haberin Devamı