Ekonomi Memur sendikaları pazarlığa başlıyor

Memur sendikaları pazarlığa başlıyor

Paylaş
Memur sendikaları pazarlığa başlıyor

Memur sendikalarıyla hükümet toplu görüşmelere bugün başlıyor. Memur sendikaları isteklerini bir bir ortaya koyarken, hükümet renk vermedi. Görüşmeler 15 gün sürecek. Kararı her koşulda Bakanlar Kurulu verecek

Toplantı saat 11.00’de

Haberin Devamı

Hükümet ile memur sendikaları bugün masaya oturuyor. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı başkanlığında, Başbakanlık binasındaki toplantı, 11.00’de başlayacak. Görüşmelerde memurları Kamu-Sen’e bağlı Büro-Sen, Ulaşım-Sen, Haber-Sen, İmar-Sen, Eğitim-Sen, Memur-Sen’e bağlı Diyanet-Sen, Bem-Bir-Sen, Toç-Bir-Sen, Enerji-Bir-Sen ve Sağlık-Sen ile KESK’e bağlı Kültür Sanat-Sen temsil edecek. Memur heyetine, en fazla üyeye sahip olan Memur-Sen başkanlık edecek.

15 günde bitmesi şart

İşveren Kurulu, Devlet Bakanı, Başbakanlık Müsteşarı, Maliye Müsteşarı, Hazine Müsteşarı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı, İstatistik Kurumu Başkanı, Devlet Personel Başkanı, Maliye Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü’nden oluşuyor. 15 günde sonuçlanması gereken görüşmelerde anlaşma olursa mutabakat metni imzalanarak Bakanlar Kurulu’na sunulacak. Anlaşmazlık durumunda ise uyuşmazlık tutanağı tutulacak ve Uzlaştırma Kurulu devreye girecek.

Haberin Devamı

Kararı bakanlar verecek

Kurulun kararına tarafların katılması durumunda, mutabakat Bakanlar Kurulu’na sunulacak. Kurul kararına tarafların katılmaması durumunda da kararı Bakanlar Kurulu verecek. Toplu görüşmeler, ücretler, zam ve tazminatlar, fazla çalışma ücretleri, harcırah, ikramiye, lojman tazminatı, doğum, ölüm ve aile, tedavi yardımı ve cenaze giderleri, yiyecek-giyecek yardımlarıyla bu mahiyetteki diğer etkinlik ve verimlilik artırıcı yardımları kapsayacak.

Hangi sendika ne istiyor?

-Memur-Sen, maaşlara birinci ve ikinci altı aylarda yüzde 5’er zam, ek ödemelerde en az 120 lira artış ile sendika üyelerine yılda 240 lira toplu görüşme ikramiyesi ödenmesini istiyor.
-Kamu-Sen, geçmiş dönem kayıplarının karşılanması için seyyanen 200 lira ve yüzde 10 zam talep ediyor. Konfederasyonun talepleri en düşük dereceli memur maaşında 310 lira artış anlamına geliyor.
-KESK, maaşlara 300 lira seyyanen zam yapılmasını ve en düşük memur maaşının 1650 liraya çıkmasını isteyecek. Toplu sözleşme taslağını sunacak. Bu taslak kabul edilmezse masadan kalkacak.
-Sağlık-Sen, şiddet gördüğü için tayin isteyen kadın memurlarının tayin edilmesini, 112 çalışanına yiyecek yardımı yapılmasını geçici statüdeki ebe ve hemşirelerin kadroya alınmasını isteyecek.

Haberin Devamı