Ekonomi 'Memur zammı yetersiz'

'Memur zammı yetersiz'

Paylaş
'Memur zammı yetersiz'

Memur-Sen ile hükümetin, 2011 memur maaş zamları için yaptığı anlaşmayı, Uzlaştırma Kurulu yetersiz buldu. “2010'da memur refah payı alamadı. 2011'de zam oranı yüzde 6 artı 6.5 olmalı” diyen Kurul, bu oranda bir zam için taban aylıkların ilk yarıda 16, ikinci yarıda 22 lira artırılmasını önerdi

Kamu-Sen’in başvurusu

Haberin Devamı

Kamu kesiminin yürüttüğü toplu görüşmelerde, hükümetin yaptığı ‘2011’de yüzde 4 artı 4 zam’ teklifine, Memur-Sen imza atmıştı. Kamu-Sen ise memurun taban aylıklarının yılın birinci ve ikinci yarısında 30’ar lira artırılması gerektiğini, zammın bu haliyle yetersiz olduğunu savunarak masadan kalkmış ve Uzlaştırma Kurulu’na gitmişti. Yasa gereği, toplu görüşmelerin tıkanması halinde devreye giren Uzlaştırma Kurulu, dün konuyla ilgili kararını açıkladı. Kurul, “Memur zammı yetersiz” dedi.

Refah payı eksik kalıyor

Uzlaştırma Kurulu Başkanı Mustafa Kılıçoğlu, memur taban aylıklarının 2011’in ilk altı ayında 16 lira, ikinci altı ayında 22 lira artırılması önerisinde bulundu. Kılıçoğlu, Çalışma Bakanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında, “Uzlaştırma Kurulu geçen yıl, 2010 zammı için yüzde 4 artı 4 önerisinde bulunmuştu. 2010’un ilk yarısında enflasyon yüzde 3.98 oldu. Dolayısıyla 2010’da memurun refah payı düşük kaldı. Ama biz o dönemde krizi de dikkate alarak refah payı konusunda tereddütte kalmıştık” dedi.

Haberin Devamı

Yüzde 6-6.5’e denk gelmeli

Mustafa Kılıçoğlu, dolayısıyla gelecek yıl memur maaşlarında, enflasyonun yanı sıra refah payının da dikkate alınması gerektiğini ifade etti. Mustafa Kılıçoğlu şöyle devam etti: “Değerlendirmemiz sonucunda, gelecek yıl memura ilk altı ay yüzde 6, ikinci altı ay yüzde 6.5 zam yapılması gerektiğine karar verdik. Fakat Memur-Sen’le yapılan anlaşmada, yüzde 4 artı 4 artış var. Bu nedenle, biz yüzde 4’ün yanı sıra taban aylıklar artırılarak, olması gereken yüzde 6-6.5’luk zamma ulaşılabileceğini düşündük.”

Yıllık yüzde 12.9 olacak

Uzlaştırma Kurulu’nun önerilerinin bağlayıcı niteliği bulunmuyor. Memur maaşlarında son kararı Bakanlar Kurulu veriyor. Bakanlar Kurulu, Uzlaştırma Kurulu’nun önerisine göre zam yaparsa, en düşük memur aylığı, bu yıl başında 1572 liraya çıkacak. Taban aylıkta yapılan artışla birlikte, kamu çalışanları ilk altı ayda yüzde 6, yıl genelinde ise yüzde 12.9’luk bir zam almış olacak. Bu arada Uzlaştırma Kurulu, ek ödemelerde 80, aile yardımında 20 artı 20 liralık artışı uygun buldu.

Haberin Devamı