Ekonomi Memura 'evet' baskısı

Memura 'evet' baskısı

Paylaş
Memura 'evet' baskısı

KESK referandumdan 'evet' ya da 'hayır' çıkmasına bakılmaksızın, bu yıl memurla toplu sözleşme yapılmasını istedi

Referanduma takıldı

Hükümet ile memur sendikalarının ‘toplu sözleşme’ randevusu ‘referandum sonucuna’ takıldı. Kamu İşveren Kurulu adına Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’nın katıldığı dünkü toplu görüşmelerde, anayasa değişiklik paketinde yer alan ‘memura toplu sözleşme hakkı’ tartışıldı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) hükümeti, ‘referandum sonucu ne olursa olsun’ memurla toplu sözleşme masasına oturmaya çağırdı. Ancak Yazıcı bu talebin kabul edilemeyeceğini bildirerek, “Toplu görüşmelere devam” dedi.

Oylamaya alet olmayız

KESK Başkanı Sami Evren, “Toplu sözleşmenin olmadığı bir masada yer almayız” diyerek görüşmeleri terk etti. Evren,oplantı çıkışında basın mensuplarına şu açıklamada bulundu:

“Kamu İşveren Kurulu bize referandumda Anayasa’ya ‘Evet’ denmesi durumunda toplu sözleşme talebimizin gerçekleşeceğini söyledi. KESK hiçbir siyasi partinin, siyasi iktidarın oylamasına alet olacak bir örgüt değildir.

Biz, ‘Evet’ ya da ‘Hayır’a bağlı kalmaksızın hemen şimdi toplu sözleşme yapılabileceğinin altını çizdik.”

Toplu görüşmeye karşı

“Maalesef, bağımsız olması gereken Kamu İşveren Kurulu üyesi, siyasi parti lideri gibi konuştu. Tarafsız olmadığını biz biliyorduk ama bu şekilde ifade etmesi yanlıştır.

Kamu-Sen toplu görüşmelerde ısrarcı oldu, görüşme sonucunda Uzlaştırma Kurulu kararının kesin olmasını istedi. Biz bunları da doğru bulmadık.

Çünkü toplu görüşmelerden sekiz yıldır sonuç alınamadığını görüyoruz. Sonuç olarak hükümet ipe un sermiştir. KESK olarak toplu sözleşme mücadelemize devam edeceğiz.”

‘Terk edin’ çağrısı

Sami Evren, diğer iki konfederasyona da görüşmelerden çıkmaları yönünde teklifte bulunduklarını ancak kendilerinin masadan kalkmadığını dile getirdi.

Evren, bir gazetecinin, ‘Zam öneriniz oldu mu?’ sorusuna, “300 TL’lik bir zam önerdik. Bunun hemen mutabakat altına alınmasını istedik. Sayın Bakan bir şey söylemedi” yanıtını verdi.

Bu arada Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Başkanı Resul Akay da Memur-Sen ve Kamu-Sen’e toplu görüşmeleri terk etme çağrısında bulundu.

2

Haberin Devamı