Gündem Memura grev hakkı

Memura grev hakkı

Paylaş
Memura grev hakkı

Hükümet, yeni anayasanın halk oylamasında kolay kabul edilmesi için 'memura toplu sözleşme ve grev hakkı' da verecek

HSYK GENİŞLEYECEK

Başbakan Tayyip Erdoğan anayasa değişikliği paketinin Mart sonuna kadar TBMM’ye getirileceğini açıklamıştı. Hükümet anayasanın 10 maddesinde değişiklik yapmayı planlıyor.

Anayasa paketinde en önemli başlık; yargı reformu. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısı baştan aşağı değiştirilecek. HSYK’nın üye sayısı artırılacak, TBMM ve Cumhurbaşkanı da HSYK’ya üye atayacak.

İDDİANAME ÖNCE TBMM’DE

Sadece iktidar ve ana muhalefet partileri ile cumhurbaşkanının başvuru yapabildiği Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru da yapılabilecek. Yargıtay Başsavcılığı’nın, partilerin kapatılması istemiyle hazırladığı iddianameler önce TBMM’de oylanacak.

İddianame TBMM’de kabul edilirse Anayasa Mahkemesi kapatma davasını görüşebilecek. Parti kapatma için de Anayasa Mahkemesi üyelerinin en az dörtte üçünün oyu gerekecek.

TÜRKİYE MİLLETVEKİLLİĞİ

Askeri yargının askeri mahalde işlenen tüm suçlarda yetkili olduğu tanımı kalkacak. Askerler her suçtan sivil mahkemede yargılanacak. Askeri yargı sadece disiplin ve benzeri davalara bakacak.

Yüksek Askeri Şura kararları yargı denetimine açılacak. Genel seçimde ‘Türkiye Milletvekilliği’ uygulaması gelecek. 100 milletvekili baraja tabi olmadan Meclis’e girecek. Yüzde 1 oy alan parti bile 1 milletvekili çıkaracak.

OY TOPLAYABİLMEK İÇİN

Memura toplu sözleşme ve grev hakkı da getiriliyor. Anayasa paketinin Meclis’te kabul edilmesi için 367 oy gerekiyor. Muhalefet pakete destek vermeyecek. AK Parti’nin oyu tek başına yetmiyor.

Bu durumda halk oylaması şart. Halk oylamasında maddeler tek tek değil paket halinde oylanıyor. Hükümetin halkın oyunu almak için memura toplu sözleşme ve grev hakkını koz olarak kullanacağı konuşuluyor.

2