Ekonomi 'Memura müjde'yi SGK yalanladı

'Memura müjde'yi SGK yalanladı

Paylaş
'Memura müjde'yi SGK yalanladı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ''500 bin memura ikramiye müjdesi'' başlıklı haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirildi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ''500 bin memura ikramiye müjdesi'' başlıklı haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirildi.

Haberin Devamı

SGK'dan yapılan yazılı açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin 05.06.2009 tarihli ve 27249 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan kararı ile mülga 2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanunun 12'nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan ''Son defa T.C. Emekli Sandığına tabi görevlerden emekliye ayrılan'' ibaresinin iptal edilmesi ve iptal hükmünün bir yıl sonra yürürlüğe girmesi karara bağlandığı ifade edildi.

Yapılan düzenleme ile hizmet birleştirilmesi yapılarak 2829 sayılı Kanun çerçevesinde aylık bağlananlara emeklilik ikramiyesi ödenmesi için aranan son çalışmasının 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu kapsamında bir görev olması şartının kaldırıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: ''Anayasa Mahkemesi'nin mezkur iptal kararı 05.06.2010 tarihi itibariyle yürürlüğe girdiği, ancak kanun koyucu tarafından 19.06.2010 tarihli ve 27616 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5997 sayılı Bazı Kanunlarda ve 190 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 14. maddesiyle 5434 sayılı Kanunun 89. maddesinin birinci fıkrası; 'Hizmet sürelerinin tamamı bu Kanun ve/veya 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun geçici 4. maddesi kapsamında geçenlerden emekli, adi malûllük veya vazife malûllüğü aylığı bağlanan veyahut toptan ödeme yapılan asker ve sivil tüm iştirakçilere, her tam fiili hizmet yılı için aylık bağlamaya esas tutarların bir aylığı emekli ikramiyesi olarak verilir. Son defa bu kanun veya 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi hükümlerinin uygulanmasını gerektiren görevlerde çalışmakta iken emekliye ayrılan ve kendilerine mülga 2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanunun 8. maddesi uyarınca birleştirilen hizmet süreleri üzerinden aylık bağlananlara ise bu kanuna tabi daire, kuruluş ve ortaklıklarda prim veya kesenek ödemek suretiyle geçen hizmet sürelerinin toplamı üzerinden bu madde hükümlerine göre emekli ikramiyesi ödenir. Mülga 2829 sayılı Kanunun 12. maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi ile üçüncü fıkrasının son cümlesinin bu maddeye aykırı hükümleri uygulanmaz' şeklinde değiştirilmiştir.

Haberin Devamı

Yürürlük tarihi 01 Haziran 2010 tarihi olan söz konusu değişiklik hükmünden de anlaşılacağı üzere, son defa 5434 sayılı Kanuna tabi veya 5510 sayılı Kanunun Geçici 4. maddesi kapsamında görev yapmakta iken emekliye ayrılmayanlara emeklilik ikramiyesi ödenmesine kanunen imkan bulunmamaktadır.'' Açıklamada, bazı basın yayın organlarında ''500 bin memura ikramiye müjdesi'' başlığı ile haber yayımlandığı hatırlatılarak, ''istifa etmesine rağmen emeklilik ikramiyesi alamayan yaklaşık 500 bin memura emekli ikramiyesi verileceği iddiası gerçeği yansıtmamakta ve kamuoyunu yanıltmaktadır'' denildi.

Haberin Devamı