Ekonomi Memurların 'uzlaştırma' umudu Anayasa paketinde

Memurların 'uzlaştırma' umudu Anayasa paketinde

Paylaş
Memurların 'uzlaştırma' umudu Anayasa paketinde

Anayasa değişikliği Meclis'ten geçerse, memurla hükümet arasındaki toplu görüşmeler tıkanınca devreye giren 'uzlaştırma kurulu'nun kararları bağlayıcı olacak

270 lira fazla olacaktı

Memur sendikalarıyla hükümetin maaşlar konusunda anlaşamaması durumunda devreye giren uzlaştırma kurulu kararları bağlayıcı olsaydı, bugün en düşük maaş 270, ortalama maaş 248 lira daha fazla olacaktı.

Bu nedenle Anayasa değişiklik çalışmaları, bekledikleri zammı alamayan memurlar açısından anlam taşıyor.

Anayasa paketinde yer alan değişiklik kabul edilirse, memurla hükümetin pazarlığı sonuçsuz kaldığında başvurulan uzlaştırma kurulu kararları bağlayıcı hale gelecek.

Açlık sınırının altında

Kamu-Sen, kurul kararlarına uyulmamasının memur maaşlarına etkisini ortaya koyan bir çalışma yaptı. Çalışmada, anlaşmazlıkla biten görüşmeler sonunda memur maaşlarına yapılacak zammın tek taraflı belirlenmesinin maaşların ‘açlık sınırının’ altında kalmasına neden olduğu belirtildi.

Uzlaştırma kurulunun tarafsız karar veren bir kurul olduğu ifade edilen çalışmada, AK Parti döneminde 8 toplu görüşme yapıldığı, bunların 6’sının uzlaştırma kuruluna gittiği anımsatıldı.

6 kez uyuşmazlık yaşandı

Görüşmelerin uyuşmazlıkla bitmesinin ardından 2002, 2003, 2004, 2006, 2007, 2009’da uzlaştırma kuruluna başvuruldu. Ancak uzlaştırma kurulunun bugüne değin aldığı hiçbir karar kabul edilmedi.

Uzlaştırma kurulu hiçbir zaman kamu çalışanlarının taleplerini tam olarak dikkate de almadı. Uzlaşılması mümkün, orta bir yol bularak her iki tarafın da kabul edebileceği kararlar aldı. Buna rağmen hükümet bugüne kadar kurul kararlarını hiç dikkate almadı.

Ortalama 1603 lira olurdu

Bugüne kadar kurulun aldığı kararlara uyulması halinde 1315 lira olması gereken en düşük memur maaşı bu süreçte 1044 lirada kaldı.

Kurul kararlarının uygulanmaması nedeniyle memurların yüzde 26 dolayında zararı oldu. Şu anda 1354 lira olan ortalama memur maaşı ise uzlaştırma kurulu kararlarına uyulması halinde 1603 lira olacaktı.

Eğer kurulun daha önce aldığı kararlar kabul edilseydi, açlık sınırı altında maaş alan kamu çalışanı kalmayacaktı.

2

Haberin Devamı