Ekonomi Memurun gözü enflasyonda

Memurun gözü enflasyonda

Paylaş
Memurun gözü enflasyonda

Memurun gözü enflasyonda

Maliye Bakanlığı ve devlet memurlarının gözü, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Pazartesi günü açıklayacağı Aralık ayı enflasyonuna çevrildi.
Maliye Bakanlığı, 2010 yılının ilk yarısında memur maaşlarına yapılacak yüzde 2,5’luk zamla ilgili ödeme emri işlemleri öncesi, memur, sözleşmeli ve memur emeklilerine 2009 yılının 2. yarısı için enflasyon farkı verilip verilmeyeceğinin ortaya çıkmasını bekliyor.

Haberin Devamı

Maliyecilerin yaptığı tespitlere göre, Kasım ayı enflasyonunun yüksek çıkması, memura 2009 yılının ikinci 6 aylık dönemi için enflasyon farkı verilmesi olasılığını ortaya çıkardı. Geçen yılın 2. yarısında memur, sözleşmeli ve memur emekli maaşlarına yüzde 4,5 oranında zam yapıldı. Temmuz-Kasım ayları arasındaki tüketici fiyat artışı ise yüzde 4,064 oldu.

Buna göre, maaşlara enflasyon farkı verilip verilmeyeceğini Aralık ayı enflasyonu belirleyecek. Enflasyon farkındaki limit de yüzde 0,42 olacak. TÜİK’in Aralık ayı enflasyonu yüzde 0,42’nin üzerinde çıkarsa, memur, sözleşmeli ve memur emeklilerine enflasyon farkı verilmesi gerekecek. Bu rakamın üzerindeki her artış, maaşlara ek zam olarak yansıyacak.

Haberin Devamı

Kasım ayında yüzde 1,27 olan aylık enflasyon, Aralık’ta yüzde 1 olarak ilan edilse bile memur, sözleşmeli ve memur emekli maaşları yüzde 0,58 oranında artış görecek.

Bu oran, aile ve çocuk yardımı dahil 13’ün 3’ündeki bir memur maaşını 7,1 lira, 9’un 1’indeki memur maaşını 7,3 lira, genel müdür maaşını ise 24,1 lira yükseltecek.

2010 ZAMMI, ENFLASYON FARKININ ÜSTÜNE EKLENECEK

Memur, sözleşmeli ve memur emekli maaşlarına enflasyon farkı verilmesi durumu ortaya çıkarsa, maaş katsayıları yeniden belirlenecek ve söz konusu fark, 2009 yılı Aralık ayı maaşına ilave edilecek. Daha sonra da 2010 Bütçesi uyarınca bu yılın ilk yarısı için maaşlara yapılacak yüzde 2,5’luk zam, son maaşa eklenecek. Bu durumda 2010 Merkezi Yönetim Bütçesindeki maaş katsayıları da yeniden tespit edilecek.
Memurlar, 15 Ocak’ta enflasyon farkı olsun olmasın, zamlı maaş alacak. Memurlara, 14 günlük de zam farkı verilecek.
Memur emeklileri de bu ay içinde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun belirleyeceği tarihte zam farklarını alacak.

Türkan Al / AA