Ekonomi Memurun gözü enflasyonda

Memurun gözü enflasyonda

Paylaş
Memurun gözü enflasyonda

Memur ve memur emeklisi, ilk altı ay için yüzde 2.5 zam aldı ama 5 aylık enflasyon yüzde 4.17'yi buldu. Şimdi gözler haziran enflasyonunda

Temmuzda yansıyacak

Haberin Devamı

Devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emeklilerinin maaşlarına, altı aylık enflasyon rakamına göre ek zam yapılması gündemde. Bu gruplara, yıl başında yüzde 2.5 zam yapılmıştı. Oysa ilk 5 ayda enflasyon yüzde 4.17’yi buldu.

Altıncı ay olan haziran enflasyonu da açıklandığında, ilk yarı yılın zammıyla enflasyonu arasındaki fark ortaya çıkacak. Bütçe kanununa göre söz konusu fark, temmuzda maaşlara ek zam olarak yansıyacak. Memurlar, ikinci yarı yılın, yine yüzde 2.5 olan zammını da temmuzda alacak.

Eksi de çıkabilir

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıklayacağı haziran ayı enflasyonu 0 çıkarsa, altı aylık enflasyon yüzde 4.17 olarak kalacak ve ek zam yüzde 1.67 olacak. Enflasyon artarsa, örneğin yüzde 0.5 olursa, ek zam oranı yüzde 2.14’e çıkacak.

Haberin Devamı

Elbette enflasyonun, mayısta olduğu gibi eksi çıkma ihtimali de var. Mayısta tüketici fiyatları aylık yüzde 0.36 düşmüştü. Haziranda tüketici fiyatları örneğin yüzde 0.5 gerilerse, altı aylık enflasyon yüzde 3.62’ye düşecek, ek zam oranı da yüzde 1.12 olacak.

Kritik nokta

1.63 Memur, sözleşmeli ve emeklinin ek zam alma ihtimalinin ortadan kalkması için, haziran enflasyonunun yüzde 1.63 ve üstünde bir gerileme göstermesi gerekiyor. Çünkü yüzde 1.63’lük bir düşüş durumunda, altı aylık enflasyon yüzde 2.5’e (altı aylık zam oranına) inecek ve enflasyon farkı sıfırlanacak.

Bu arada maaşlara enflasyon farkı verilmesi durumunda, önce bu fark maaşlara eklenecek, ardından ikinci altı ayın yüzde 2.5 zammı hesaplanacak. Maaşını 15’inde alanlar için 14 günlük zam farkı da ödenecek.

Hükümet ezdirmeyecek

Konuyla ilgili konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ilk altı aydaki enflasyonun, memur maaş zammını aşması halinde, aradaki farkın bu yıl da maaşlara yansıtılacağını söyledi.

Haziran ayı enflasyon rakamlarına göre durumu değerlendireceklerini belirten Bakan Şimşek, “Memur maaş zammı, enflasyonun altında kalırsa geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da ortaya çıkan farkı, maaşlara ilave edeceğiz. Memur ve emeklimizi, bugüne kadar enflasyona ezdirmedik. Bundan sonra da ezdirmeyeceğiz” dedi.

Haberin Devamı