Ekonomi Memurun taleplerine ret

Memurun taleplerine ret

Paylaş
Memurun taleplerine ret

Sözleşmeli statünün kaldırılması dahil, sendikaların hiçbirinin isteği kabul edilmedi

Gerekçe kamu avantajı

Haberin Devamı

Hükümet ile memur sendikaları arasında sürdürülen toplu görüşmelerde, kamu çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesine dönük ana talepler Kamu İşveren Kurulu’nca uygun görülmedi.

Sendikalar, hükümetten öncelikli olarak, kamuda farklı istihdam türlerinden vazgeçilmesini, geçici ve sözleşmeli çalışanların, kadrolu memurla aynı mali ve sosyal haklara sahip olmasını istemişti. Ancak bu talep, ‘sözleşme ve geçici statünün kamuya avantajları’ gerekçe gösterilerek reddedildi.

Tek şart aile olamaz

Sendikaların bir talebi de ‘Tayin ve atamalarda aile bütünlüğünün korunması, personelin eş durumundan dolayı tayin isteğinin herhangi bir şart aranmaksızın kabul edilmesi’ yönündeydi.

Kamu İşveren Kurulu, sağlık, eğitim ve aile bütünlüğünün korunması hakkında 2010/2 Sayılı Başbakanlık Genelgesi bulunduğunu, naklen atama talepleriyle kurumsal hizmet arasında bağ kurulması gerektiğini belirtti. Kurul, atamalarda herhangi bir şart aranmaması talebinin uygun olmadığını bildirdi.

Haberin Devamı

Eğitim yetersiz neden

Sözleşmeli personele eğitim sebebiyle naklen atanma ve geçici görevlendirme hakkı verilmesi talebi, ‘kişisel gelişim ihtiyacı ile kurumsal hizmet sunumu arasında denge kurulması’ gerektiği belirtilerek kabul görmedi.

‘Geçici ve sözleşmeli personelin yer değiştirme işlemlerinde uygulanan sınırlamaların kaldırılması’ konusu için ise ret gerekçesi, “Sözleşmeli ve geçici personel belirli bir hizmet ve yer için tahsis edilir. Bu statülerde yer değiştirme uygulamaları istisnadır” oldu.

Yıllık izin devredemez

‘Sözleşmeli personele görevde yükselme ve unvan değişikliği hakkının verilmesi’ ile ‘Sözleşmelerin tek tip hale getirilmesi’ isteği de ‘sözleşmenin mantığına uygun olmadığı’ gerekçesiyle reddedildi.

Sözleşmeli personelin kullanılmayan yıllık izinlerinin sonraki yıla devretmesi talebi, ‘Yıllık izni zamanında kullanmak, personelden verim alınmasının gereğidir’ denilerek kabul görmedi. Kadrolu memurların geçici görevde bulundukları yerin mali haklarından yararlanması da uygun bulunmadı.

Sendikaya ne gerek var?

Haberin Devamı

Toplu görüşmeleri boykot eden KESK’in Genel Sekreteri Emir Ali Şimşek, “Hükümet, yandaş sendikaları da yanına alarak toplu görüşme komedisine devam ediyor. Her yıl yeniden aynı maddelerde anlaşılıyor, uygulamada değişiklik olmuyor” dedi. Zamları da yeterli bulmayan Emir Ali Şimşek, “Enflasyon oranında zam yapacaksanız sendikalara ne gerek var?” diye sordu.

Zam teklifi hâlâ belirsiz

Toplu görüşmelerin sonuna yaklaşıldığı halde, hükümet hâlâ sendikalara zam önerisini sunmadı. Memur-Sen ve Kamu- Sen, hükümetin zam oranının kamuoyunda ve sendikalar arasında tartışılmasını engellediğini kaydederek, teklifin açıklanmasını istiyor. Hükümetin yüzde 2.7 artı 2.7 (enflasyon hedefi kadar) zam teklifi sunacağı düşünülüyor.

Kamu İşveren Kurulu’na başkanlık eden Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, konuyla ilgili sorulara, “Çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah Cumartesi toplu görüşmeleri sonuçlandıracağız” yanıtını vermekle yetindi. Yazıcı, zam teklifinin tekrar sorulması üzerine, “Biz bir teklif sunacağız. Ama teklifimiz elbette imkanlarımızla sınırlı” dedi.

Haberin Devamı