Siyaset Mengü: Yüce Divan yolunu kapatmaya çalışıyorlar
Paylaş
Mengü: Yüce Divan yolunu kapatmaya çalışıyorlar

Mengü: Yüce Divan yolunu kapatmaya çalışıyorlar

CHP Merkez Yürütme Kurulu üyesi ve Manisa Milletvekili Şahin Mengü, partisinin Manisa İl teşkilatında, 12 Eylül'de yapılacak referandumda Anayasa değişikliklerine neden ‘hayır’ oyu verilmesi gerektiğini anlattı. Mengü, “Anayasa değişikliği tamamıyla AKP’nin kendi islamcı- faşist düzenini kurabilmesi için hazırlanmıştır” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu, ancak bunun uzlaşıyla yapılması gerektiğini belirten Şahin Mengü, 1982 Anayası'nın 1985 yılında değiştirilmeye başlandığını hatırlattı. En büyük değişikliğin ise 1999- 2001 yılları arasında iktidar olan DSP- MHP- ANAVATAN koalisyonu döneminde yapıldığını kaydeden Şahin Mengü, “89 madde değiştirilmiştir. Bunun nedeni de AB’ye uyum yasalarıdır. Bütün değişiklikler, parlamentonun uyumuyla, ulusal uzlaşmayla gerçekleştirilmiştir. Yani bu Anayasa cuntanın yaptığı anayasa vasfından çıkmıştır. Hiçbirimiz diyemeyiz ki bu Anayasa askerlerin yaptığı anayasadır. Dünyadaki tüm anayasalarda olmazsa olmaz, değiştirilmeyen maddeler vardır. Onun dışındaki maddeler her ülkeye göre değiştirilebilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Değişikliklerin sadece AK Parti'nin çıkarları için yapıldığını savunan Mengü, “AKP kendine Yüce Divan yolunu kapatmaya çalışıyor. Bu anayasa değişikliği tamamiyle AKP’nin, kendi islamcı- faşist düzenini kurabilmesi için hazırlanmıştır. AKP iktidardan düştükten sonra kendilerinden sonra gelecek olan partileri yasama meclisinde mümkün olduğunca çalıştırmamaya yöneliktir” dedi.

Anayasa Mahkemesi'ne başvurmaları konusunda da AK Parti'den eleştiri aldıklarını ifade eden Şahin Mengü, “Bunların kafasında ‘Mahkeme CHP'li olduğu için iptal ediyor’ diye bir mantık var. Bunun CHP’lilikle bir alakası yok. Hukukun işlerliğini bilmemekle alakası var. Onlarda bu kompleks haline geldi” diye konuştu.

12 Eylül'de referanduma gidecek maddelerin küçük bir kanun değişikliği ile halledilebileceğini belirten Mengü, temel hak ve özgürlüklerin referandumda oylanmasının doğru olmadığını söyledi. Şahin Mengü, “Demokratikleşiyoruz diyorlar, ama bu koca bir yalandır. Bu değişiklikler yapıldığı takdirde Türkiye’de hiçbir şey değişmeyecek. Bu değişiklik ‘demokrasi getiriyor’ şiarı koca bir yalan” dedi.

Yargı reformu söylemlerine de değinen Şahin Mengü, “Bir de bir başka yalan var. O da yargı reformu. Ben bir avukat olarak, sizler de vatandaş olarak yargıdan hep şikayet ederiz. Şikayet etmeyen insana rastlamadım. Ama değişiklik uzayan davaların sonuçlanması anlamında bir değişiklik getirmiyor. Değişiklik vatandaşın devletiyle itilaflı olmasını engellemiyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı