Beden Sağlığı Menisküs tedavisinde kadavradan nakil dönemi

Menisküs tedavisinde kadavradan nakil dönemi

Paylaş
Menisküs tedavisinde kadavradan nakil dönemi

Tıp dünyasında birçok alanda olduğu gibi diz cerrahisinde de gelişmeler devam ediyor. Diz ekleminde çok önemli rolü bulunan menisküs kayıplarının tedavisinde yapılan menisküs nakilleri yüz güldürücü sonuçlar veriyor

Menisküs kayıplarında kesin tedavi yöntemi olarak son yıllarda öne çıkan menisküs transplantasyonu, Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde düzenlenen bir kadavra kursu ile diz cerrahlarına tanıtıldı. BAU Tıp Fakültesi Prof. Rhoton Anatomi Laboratuvarı’nda düzenlenen kursta, kadavra dizleri üzerinde gerçekleştirilen menisküs nakli ile bir ilk gerçekleştirildi.

Türkiye Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneği’nin (TUSYAD) katkılarıyla düzenlenen ve “menisküs cerrahisinin duayeni” olarak bilinen, Uluslararası Artroskopi Diz Cerrahisi ve Ortopedik Sporlar Tıbbı Derneği (ISAKOS) Onursal Üyesi, Avrupa Diz Cerrahisi Derneği (ESSKA) eski başkanlarından Prof. Dr. Rene E. Verdonk’un, eğitici olarak katıldığı kursun basın toplantısı Bahçeşehir Üniversitesi’nde yapıldı.

Toplantıda konuşan Prof. Verdonk, halen dünyada çok yaygın olmamakla birlikte başarıyla uygulanan menisküs transplantasyonunun öğrenilmesi ve uygulanmasına yönelik yapılacak kadavra kursunun ortopedi ve diz cerrahlarının bu yeni alanda tecrübelerini artırma amacını taşıdığını söyledi. Menisküs nakline her yıl pek çok hastanın ihtiyaç duyduğunu belirten Prof. Dr. Verdonk, “Menisküs transplantasyonu yapılmadığında kişinin günlük yaşamı olumsuz etkileniyor. Sorun yaşanan dizin kireçlenmesine neden oluyor” diye konuştu.

DONÖR BANKALARI DÜNYADAKİ TALEBİ KARŞILAMIYOR

Departmanlarında ilk kez 1989 yılında menisküs naklini gerçekleştirdiklerini belirtten Prof. Dr. Verdonk, menisküs transplantasyonunun yapılabilmesi için donör bankalarının önemine işaret etti. Prof. Verdonk, gerçekleştirecekleri kursun dünyada bir ilk olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yılda yaklaşık 10 – 15 civarı menisküs transplantasyonu gerçekleştiriyoruz. Bu nakilleri yapabilmek için donör bankaları çok önemli. Ancak kısıtlı sayıdaki donör nedeniyle donör bankaları talepleri karşılayamıyor.Menisküs dokusunu bulmak her zaman kolay olmuyor, ortalama 6 aylık bir bekleme süresi geçiriliyor.”

BAU Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türker Kılıç ise tıbbın temelinin anatomi olduğunu vurgulayarak, “Her yıl onlarca kursa ev sahipliği yapan Prof. Rhoton Anatomi Laboratuvarı, ülkemize bir armağandır. İddialı olduğumuz Rhoton Anatomi Laboratuvarımız cerrahi çalışma yapmak isteyen tüm hekimlerimize, cerrahlarımıza her zaman açıktır” dedi.

MALİYETİ 15 BİN DOLAR

Menisküs yırtıkları sonrasında ihtiyaç duyulan menisküs cerrahilerinde amacın her zaman menisküsleri korumak olduğunu ifade eden Menisküs Transplantasyon Kursu Başkanı BAU Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Haklar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ancak her zaman menisküsleri korumak mümkün olamamakta ve menisküslerin yırtık parçaları çıkartılmak zorunda kalınmaktadır. Özellikle genç hastalarda ortaya çıkabilecek ve istenmeyen bir durum olan menisküs eksikliği kişinin dizinin kısa sürede kireçlenmesine neden olabilmekte ve hayatını çok olumsuz bir şekilde etkileyebilmektedir. Menisküs cerrahileri sonrasında menisküslerinin büyük bir kısmını kaybetmiş hastalar için dünyadada pek sık olmayan uygulamalardan bir tanesi menisküs transplantasyonlarıdır. Menisküs transplantasyonları ileri cerrahi deneyim , imkanlar ve doku bankası gerektiren girişimlerdir. Menisküs transplantasyonu ortopedik cerrahın transplantasyon sırasında teknik zorluklar yaşayabileceği detaylı ve oldukça hassas bir cerrahidir. Ülkemizde doku bankası bulunmaması nedeni ile transplante edilecek menisküsler soğuk taşıma yöntemleri ile doku bankası olan ülkelerden getirtilmektedir. Donör bankalarının çoğu ABD’de. İngiltere, İtalya ve İran’da doku bankası var ama Türkiye’de yok. Menisküs dokusunun yurtdışından getirilmesinin maliyeti 10 – 15 bin doları buluyor.”



Basın toplantısında konuşan menisküs nakli yapılan hastalar Beşire Virdil (35), Ece Şimka (39) ve Mehpare Köseli (31) tedavi öncesinde yaşadıkları sorunları ve sonrasında değişen hayatlarını anlattı.

Haberin Devamı