Prof. Dr. Derin Kösebay Menopoz yaşı geçtiyse dikkat!
HABERİ PAYLAŞ

Menopoz yaşı geçtiyse dikkat!

Haberin Devamı

Türkiye’de kadınların menopoza girme yaşı 46-47. Eğer kadının adetten kesilmesi 55-58 yaş civarına kalmışsa sürekli doktor gözetiminde olması gerekiyor. Çünkü bu dönemde rahim ile ilgili sorunların çıkma ihtimali fazlalaşıyor

İlaçlar menopozu erteliyor mu?

53 yaşındayım. 3 yıldır kanamalarım düzensiz. Miktarı normal adete göre az. Doktor gittim, bir ilaç verdi ama her şey aynı. İkinci gittiğimde başka bir ilaç ekledi. Hormon kullanmak istemiyorum. Bu ilaçlar menopozu erteliyor mu? CEVAP Sevgili okuyucumuz, Türkiye’deki ortalama menopoz yaşının 46-47 olduğunu hatırlatayım. Menopoz gecikirse yani 55-58 yaşlarında hâlâ adet kanamaları devam ediyorsa, bu kadınların çok dikkatle izlenmesi gerekir. Çünkü bu hastalarda rahim ile ilgili ciddi sorunlar çıkabilir. Siz menopoz yaşını epey geçmişsiniz. Mutlaka muayene olmalısınız. Düzensiz kanamaların nedeni araştırılmalı. Muayene, smear, ultrasonla rahim ve yumurtalıklara bakılmalı. Gerekirse rahimden parça alınır. Bildiğiniz gibi genital organlardan çıkan tümörlerin pek çoğu 50’li yaşlardan sonra görülüyor.

[[HAFTAYA]]

Mide bulantılarım çok fazla

29 yaşındayım ve 1 aylık hamileyim mide bulantılarım çok oluyor. Doktor “Normaldir” dedi ve ilaç vermedi. Bir de karnım, belim ve sol ayağım çok ağrıyor. Sizce normal mi? CEVAP Sevgili okuyucumuz, gebelikte gereksiz ilaç kullanmak hele gebeliğin ilk aylarında hakikaten doğru değil. Ama gerekince de zararlı olmadığını düşündüğümüz ilaçları hastalarımıza verebiliyoruz. Aşırı bulantı ve kusmalar olduğunda da verilebilecek ilaçlar var. Doktorunuz belki şikayetlerinizin fazla olmadığını düşünerek sizin ilaç kullanmanızı istememiş olabilir. Eğer şikayetleriniz hakikaten çok fazlaysa doktorunuzla tekrar görüşün. Sanırım sizi rahatlatacak ilaçları verecektir.

İlişkinin sakıncası var mı?

27 yaşında, 4 aylık hamileyim. Gebe olduğumu için eşimle ilişkiye girmeye korkuyoruz. Acaba sakınca var mıdır? Kaçıncı aya kadar ilişkiye girebiliriz? İlişkiye girmek bebeğimize zarar verir mi? CEVAP Sevgili okuyucumuz, gebelikte eğer bir sorun yoksa (düşük ihtimali veya erken doğum gibi) ilişkide bulunmanızda bir sakınca yok. Bana gebeliğin son ayları için ilişkiye ara vermeniz daha uygun gibi geliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder