Opr. Dr. Hande Akbaş Menopoza girene kadar sürer
HABERİ PAYLAŞ

Menopoza girene kadar sürer

Haberin Devamı

Endometrioma yani çikolata kistleri ameliyatla temizlense bile yeniden oluşabiliyor. Sadece büyümesini engellemek için ilaçlar veriliyor. Yoksa bu kistler menopoza girinceye yani adetten kesilinceye kadar sizinle kalır...

Bu yaşta menopoz normal mi?

29 yaşındayım, adet düzensizliği için doktora gittim. Bana menopoza girdiğimi söyledi. Bu yaşta menopoza girmem normal mi? Riski var mı? Bir de şeker ölçümü 107.7 çıktı. Acaba normal mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, menopoz herhangi bir yaştaki kadında görülebilir. 40 yaşından önce görünmesi halinde bu durum erken menopoz olarak değerlendirilir. Dolayısıyla 29 yaşında adetten kesilmeniz elbette doğal bir durum değildir. Çocuğunuz var mı bahsetmemişsiniz. Yoksa ve tanı gerçekten menopoz ise maalesef doğurganlığınızı yitirmişsiniz demektir. Şeker düzeyinizde açlık için epey yüksek saptandığından diyabet hastalığı açısından da detaylı olarak araştırma yaptırmanız gerektiği görüşündeyim.

Ameliyat dışında tedavisi var mı?

32 yaşındayım. 6 santimlik bir tane çikolata kistim var. 2 kez aşılama ve 2 defa tüp bebek denedik. Olumlu sonuç alamadık. Benim size sorum bu çikolata kistinin ameliyat dışında bir tedavisi var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, endometrioma yani çikolata kistlerinin kesin hiçbir tedavisi bulunmamaktadır. Ameliyat sonrasında bile tekrar oluşma ihtimali vardır. Sadece büyümesini engelleyebilecek bazı ilaçlar mevcuttur. Siz menopoza girinceye kadar bu problem maalesef devam edecektir. Tüp bebekte yeni yaklaşım, gerekmedikçe çikolota kistlerini ellememektir. Tabii bulunduğu yere olan etkileri, boyutu ve hastaya yaratttığı şikayetler de göz önüne alınacaktır.

Karın ağrısı çekiyor

Kız arkadaşımla 15 gün önce giysilerimiz varken bir şeyler yaşadık. Bugün kahverengi bir leke fark etmiş. 2-3 gün önce adet görmeliydi ama olmadı. Karnı ağrıyor. Ne olmuş olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kız arkadaşınız gebe kalmış olamaz. Kahverengi lekelenme büyük ihtimalle geciken adetin başlayacağını gösterir. Keza eşlik eden karın ağrısı da yakında adetinin başlayacağını düşündürtüyor. Dilerseniz kendisini kadın hastalıkları ve doğum uzmanına götürerek karın ağrısı ve adet gecikmesinin ardında yumurtalıklarında herhangi bir kist var mı baktırabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder