Opr. Dr. Hande Akbaş Menopoza kadar sürüyor
HABERİ PAYLAŞ

Menopoza kadar sürüyor

Haberin Devamı

Adetlerde düzensizlik, yumurtlamada problemler yaratan, tüylenme ve sivilcede artışa neden olan polikistik over sendromu ne yazık ki menopoza kadar kadınla yaşıyor. En çok sorun yaratan şikayetler ilaçlarla tedavi edilmeye çalışılsa da kesin sonuç alınması zor...

Adetim düzensiz akıntım çok

25 yaşındayım. Sürekli akıntı oluyor tıpkı adet oluyormuş gibi. Ayrıca adetim düzensiz. Bir hafta arayla adet görüyorum. İlaç kullanınca artık doktora gitmekten korkuyorum. Bir ara yumurtalıkta kist vardı ama doktor "Geçti" demişti. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gerek akıntınız gerekse düzensiz adet kanamalarınız kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olmanız gerektiğini gösteriyor. Bu zamana kadar sonuç alamamanız üzücü, kaygınızı anlıyorum. Ama hekiminizi değiştirmeniz halinde sanırım gerekli tetkikler ve sonuca yönelik tedavilerle şikayetleriniz geçecektir.

Polikistik over sendromum var

22 yaşında bekarım. Kendimi bildim bileli polistik over sendorumum var. Süt hormonum yüksek çıktı, ilaçla düşürdük. Doktorum "Şu an her şey normal" dedi. Bana ilaç vermedi. Bir şey yapmam gerekir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, polikistik over sendromu genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak gelişen, menopoza girinceye kadar size birtakım şikayetler yaratacak hastalıktır. Bu hastalıkta yaklaşım genellikle hastanın şikayeti neyse onun giderilmesidir.

Süt hormonu her polikistik over sendromunda zaman zaman yüksek tespit edilebilir. Çok yüksek değilse, hastada herhangi bir şikayet yoksa o zaman tedaviye gerek olmadığını düşünüyorum. Çünkü şu anda normale girse bile polikistik over hastalığından sonra tekrar yükselebilir. Size önerim 6 ayda bir düzenli takip edilmenizdir.

Erkeklik hormonu yükselmiş

Polikistik overim var, anne olamadım. 2 kere aşılama, 1 tüp bebek yaptırdım, olmadı. Tedavileri bırakalı 3 yıl oldu ama hormonlarım altüst oldu. Erkeklik hormonum tavan yapmış. Adetin 5'inci günü kullanmam için ilaç verdiler, adet görmüyorum. Ne yapacağım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, polikistik over sendromu yönetimi zor bir hastalıktır. Ama bu konuda deneyimli hekimlerce takip edilmeniz halinde bir sonuca ulaşabilirsiniz.

Erkeklik hormonunun artması da ne yazık ki mevcut hastalığınızın sonucudur. Adet düzensizliğiniz kontrol altına alınmadığı sürece kendi kendinize hamile kalabilme şansınız düşük olacağından çocuk istiyorsanız doktora başvurarak sizin için en uygun tedavi yöntemine bir an önce başvurmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder