Sağlık Menopozda kadın kalbini hangi tehlikeler bekliyor?

Menopozda kadın kalbini hangi tehlikeler bekliyor?

Paylaş
Menopozda kadın kalbini hangi tehlikeler bekliyor?

Menopoz döneminde bazı hastalıkların kapıyı çalması, süreci daha sıkıntılı ve zor bir hale getirebiliyor. Kalp ve damar hastalıkları da bu dönemde kapıyı çalan davetsiz misafirlerden biri. Peki menopozda kadınların kalbini etkileyecek ne tür değişiklikler oluyor?

Senim TANAY KARAKUŞ

Haberin Devamı

senim.tanay@posta.com.tr

Menopoz bir hastalık değil şüphesiz. 46-55 yaş arasında gözlenen, östrojen hormonu seviyesinde azalmanın eşlik ettiği normal bir süreç. Ancak bu dönemin sorunlardan uzak, rahat geçirilebilmesi için dikkat edilmesi gereken bazı önemli kurallar var. Örneğin ideal kilonun korunması, haftanın en az dört günü düzenli egzersiz yapılması, sigaradan hem aktif içici hem de pasif içici olarak uzak kalınması ve sağlıklı diyet alışkanlıklarının kazanılması son derece önemli.

Kalp ve damar hastalıkları da bu dönemde kapıyı çalan davetsiz misafirlerden biri. Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Acıbadem Atakent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut, 46 yaş öncesi gelişen erken menopozda kalp hastalığı riski iki katına çıktığını, 39 yaş öncesi erken menopozda ise riskin daha da arttığını belirtiyor. Peki menopozda kadınların kalbini etkileyecek ne tür değişiklikler oluyor?

Haberin Devamı

Doç. Dr. Karabulut, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında o önemli değişiklikleri posta.com.tr okurları için anlattı.

1. Damar yapısında sertleşme

Kadınlık hormonu östrojenin azalmasıyla damar yapısında sertleşme meydana geliyor. Damar yapısındaki bu değişim ile birlikte hipertansiyon ve kalp hastalığı oluşma riski artıyor.

2. Kolesterol değerlerinde bozulma

Kolesterol değerlerinde bozulma izleniyor. Östrojenin azalan etkisine bağlı olarak kötü kolesterol (LDL) artarken koruyucu kolesterol (HDL) düşüyor.

UYKU DÜZENİ BOZULUYOR

3. İnsülin direncinde artış

Menopoz ile birlikte insülin direncinde artış oluyor. Şeker hastalığına meyil artıyor. Şeker düzeninin bozulması ile birlikte kalp hastalığı riski artıyor.

4. Ritim bozuklukları

Menopoz döneminde kalp hızında artış izleniyor. Atriyal fibrillasyon gibi ritim bozukluklarının gelişme oranı artıyor.

5. Depresyon ve kaygı

Menopoz ile birlikte depresyon ve kaygı bozuklukları sık gözleniyor. Bu duygu durumu bozukluğu ile çarpıntı ve kalp hastalığı riskinde artış oluyor.

6. Uyku bozuklukları

Menopoz döneminde uyku bozuklukları sıkça olabiliyor. Uyku düzensizliği sonucunda çarpıntı, tansiyon yükselmesi ve kalp hastalığı riskinde artış meydana geliyor. Doç. Dr. Ahmet Karabulut “Menopozun getirdiği bu yüklerin basit hormon alımı ile tam olarak düzelmediği gösterilmiştir. Üstelik hormon tedavisi ile kanser riskinde artış olabilmektedir. Bu nedenle menopozun yükleriyle baş etmek için menopoz öncesi gerekli önlemleri almak gerekmektedir” diyor.

Haberin Devamı