Prof. Dr. Derin Kösebay Menopozu rahat atlatmak için...
HABERİ PAYLAŞ

Menopozu rahat atlatmak için...

Haberin Devamı

Kadının adetten kesilmesi anlamına gelen menopozu rahat atlatmak için bazı önlemler almak mümkün. Her gün düzenli yürüyün, dengeli beslenmeye çalışın. Doktor kontrollerinizi ihmal etmeyin ve gerekiyorsa hormon tedavisine başlayın

Menopozu nasıl rahat geçiririm?


46 yaşındayım, akıntı şikayetiyle doktora gittim, bana menopoza girmek üzere olduğumu söyledi. Acaba bu dönemi rahat geçirmek için ne yapabilirim? CEVAP Sevgili okuyucumuz, akıntı şikayetiniz için doktorunuz herhalde bir tahlil almış ve onun sonucuna göre size bir tedavi uygulamıştır. Menopozu rahat geçirmeniz için yine doktorunuzla görüşüp ondan gerekli tavsiyeleri ve ilaç tedavisini almalısınız. Kısaca yapılması gerekenler: 1) Mutlaka yürüyüş ve cimnastik yapmalısınız. 2) Düzgün dengeli beslenmelisiniz ve sütlü gıdalara ağırlık vermelisiniz. 3) Hormon kullanmanızda kesin bir sakınca yoksa hormon kullanmaktan çekinmemelisiniz. 4) Doktor kontrollerini belki biraz daha sık (6 ayda bir) ihmal etmeden sürdürüp gerekli kan testlerini ve senede bir mamografiyi de çektirmelisiniz.

[[HAFTAYA]]

Doktora gitmem gerekiyor mu?

24 yaşındayım, 6 aylık evliyim. Evlendiğimden beri bir ay doğum kontrol hapı kullandım. 5 aydır korunmadan ilişkiye giriyoruz ama gebe kalamıyorum. Doktora gitmem gerekiyor mu? CEVAP Sevgili okuyucumuz, belki birkaç ay daha bekledikten sonra doktora eşinizle beraber gitmenizde yarar var. Çocuk olmamasının bildiğiniz gibi erkek ve kadın kaynaklı pek çok nedeni olabiliyor. Doktorunuz gerekli gördüğü muayene ve tahlilleri yaparak bir sorun varsa işin başlangıcında size yardımcı olabilir. Doktor kontrolü bir şikayet olmasa dahi zaten her kadın için ihmal edilmeyecek önemde bir konu. Daha çok gençsiniz, merak etmeyin. Umarım her şey istediğiniz gibi olur.

Ameliyat olmalıyım mı?

Rahim içi myom tespit edildi. Şu an için hiçbir şikayetim yok. Henüz menopoza girmedim. Doktorum hemen ameliyatla rahmi almak düşüncesinde ama 1-2 sene kontrollü olmak kaydıyla bekleyebileceğimi de söylüyor. Bu aşamada hemen ameliyat öneriyor musunuz? CEVAP Sevgili okuyucumuz, myom pek çok kadında görülen iyi huylu bir tümördür. Myomun ameliyatla tedavi edilmesi için bazı şartlar gerekir. Myom aşırı kanamalar sebep oluyorsa, etraftaki organlara baskı yaparak ağrı, idrar şikayeti veya bağırsak sorunlarına neden oluyorsa, myomun boyutları çok büyümüşse (mesela 10 cm çapında ise ) veya kısa sürede hızla büyüyorsa ameliyat edilmelidir. Genç kadınlarda ise myom gebeliğe engel oluyorsa, düşüklere neden oluyorsa yine ameliyat edilmesi gerekir. Bu kısa bilgilerden sonra doktorunuzla tekrar görüşüp umarım en doğru kararı verirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder