Yaşam Merakla beklenen Ay tutulması gerçekleşti

Merakla beklenen Ay tutulması gerçekleşti

Paylaş
Merakla beklenen Ay tutulması gerçekleşti

2011'in ilk tam Ay tutulması tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ilgiyle izlendi

Bu yılın ilk Ay tutulması, İstanbul’da da izlendi. En son Temmuz 2000’de yaşanan en uzun tam Ay tutulması, bu gece 1 saat 40 dakika sürdü.

Haberin Devamı

İstanbul’da tutulma hava koşullarının çok elverişli olamaması nedeniyle, tutulmadaki gümüşten turuncuya, ardından da kırmızıya dönen ayın rengi sırasıyla tam olarak görülemedi. Buna rağmen Ay tutulması izleyenlere görsel bir şölen sundu.

ANKARA: Bu yılın ilk Ay tutulması, olumsuz hava koşulları nedeniyle Başkent’ten izlenemedi. Ankara Üniversitesi (A.Ü) Rasathanesi’nce düzenlenen özel etkinlikte teleskoplarla ay tutulmasını izlemek için gözlemevine gelen Ankaralılar, gece saatlerine kadar bulutların dağılmasını bekledi.

Gece 23.00 sıralarında başlayan yağmur nedeniyle kimi vatandaşlar gözlemevinden ayrıldı, kimi de beklemeyi tercih etti. Ay tutulması ve özel etkinlikle ilgili A.Ü Rasathane Müdürü Doç. Dr. Birol Gürol, gerçekleşen tam Ay tutulmasının bulutlu ve yağışlı hava sebebiyle sağlıklı izlenemediğini söyledi. Ay’ın, bir ara parçalı bulutlu havada görülebildiğini belirten Gürol, Ay tutulmalarının zaman zaman gerçekleştiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Gürol, 15 gün önce de Güneş tutulması yaşandığını, ancak bu olayın Türkiye’den gözlenemediğini bildirdi, "Bu yıl toplam 6 tutulmanın gerçekleşeceği ender yıllardan bir tanesi. Onlardan birini de şu anda yaşıyoruz" dedi.

Merakla beklenen Ay tutulması gerçekleşti

Etkinliğin saat 02.00’ye kadar süreceğini kaydeden Gürol, kendilerinin de havanın açmasını beklediklerini söyledi. Ankaralıların, özellikle de çocuklarla gençlerin ilgisinden memnun olduğunu kaydeden Gürol, Türkiye’nin en eski rasathanelerinden biri olan rasathanede yıllardır benzer halk günleri ve etkinlikler düzenlediklerine işaret etti.

Gürol, "Bir eksikliğimiz var; teleskoplarımızın boyutları çok büyük değil. Özellikle Ankara civarında büyük boyutlu rasathane veya teleskopların kurulması lazım ki insanlarımız daha sönük ve uzaktaki cisimleri görebilsinler. Bu amaçla çalışmalarda bulunacağız. İnşallah hedefimizi gerçekleştirebiliriz" diye konuştu.

MALATYA: Bu yılın ilk Ay tutulması, Malatya’nın Darende ilçesinden izlendi. Gökyüzündeki şölen, vatandaşlar tarafından ilgiyle takip edildi. Evlerinin pencereleri ve balkonuna çıkarak tutulmayı izleyen vatandaşların yanı sıra bazıları da yüksek tepeleri tercih etti.

Haberin Devamı

En son Temmuz 2000’de yaşanan en uzun tam Ay tutulması, sadece 7 dakika sürmüştü. Bu sefer, dünyanın gölgesine giren ay, buradan 1 saat 40 dakika boyunca çıkmadı. Dünyanın güneş ışınlarının erişmesini engellediği bölgeye ayın girmesi sonucu oluşan tam Ay tutulmasında Ay, karanlık bölgede ilerledikçe, rengi gümüşten turuncuya, ardından da kırmızıya döndü.

Bu arada tutulma sırasında ilçede elektrikler kesilince her yer karanlığa büründü. Ay ışığı bile bulunmayan ilçede tutulma sırasındaki elektrik kesintisi kısa süreli paniğe neden oldu. Kesintinin bir trafoda meydana gelen arızadan kaynaklandığı belirledi. Arızanın giderilmesinden sonra ilçede hayat normale dönerken, tutulma da sona erdi.

BODRUM: Bodrum’da günlerdir beklenen ay tutulması bugün saat 22.18’de başladı. Bodrum Kalesi ve Kumbahçe sahilinde ay tutulmasını ilgiyle izleyen turistler tutulan ayın fotoğrafını çekmeye çalıştı. Bu yılın ilk ay tutulması Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde bu gece saat 22.18’de başladı.

Haberin Devamı

Yaklaşık bir saat 40 dakika sürecek olan ay tutulması Bodrum’da havanın bulutlu ve puslu olmasına rağmen kısmen de olsa izlenebildi. Ay tutulmasını ilçede bulunan yerli ve yabancı turistler Bodrum Kalesi ve Kumbahçe sahilinden ilgi ile izledi. Bu kadar uzun süreli bir ay tutulması, en son 2000 yılı Temmuz ayında gerçekleşti.

ANTALYA: Yılın ilk ay tutulması dün gece Antalya’dan da izlendi. Saat 22.05’de başlayan ve 1 saat 40 dakika süren gökyüzü olayı meraklı vatadaşlar tarafından saniye saniye takip edildi. En son Temmuz 2000’de yaşanan uzun süreli ay tutulması saat 20.24’de Ay’ın dünyanın yarı gölge konisi içine girmesi ile başladı. 21.22’de ise parçalı tutulma başladı.

22.22’de ise tam tutulmanın başlaması ile yaşanan görsel şölen Antalya’nın da birçok bölgesinde gökyüzü meraklılarınca yakından takip edildi. 23.12’de başlayan tam tutulma 00.02’de sona erdi. Çıplak gözle de izlenebilen ay tutulması nedeniyle birçok gözlemevinde etkinlikler düzenlendi.

Haberin Devamı

(DHA- AA)