Beden Sağlığı Merdivenleri çıkarken zorlanıyorsanız dikkat!

Merdivenleri çıkarken zorlanıyorsanız dikkat!

Paylaş
Merdivenleri çıkarken zorlanıyorsanız dikkat!

Dizinde ağrı, şişlik hissediyorsanız, hareket etmekte sıkıntı yaşıyorsanız kıkırdağınız hasar görmüş olabilir. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof.Dr. Çağatay Öztürk anlattı

HAZIRLAYAN: ÖZGÜR GÖKMEN ÇELENK

KIKIRDAK NEDİR?

Diz, omuz, kalça, ayak bileği gibi eklemlerde bulunan, kemiklerin sonlandığı ve eklemleştiği bölgelerde kemik uçlarını kaplayan bir dokudur. Yük aktarmayı, sürtünmeyi azaltmak için kaygan ve elastik bir yapısı vardır. Kıkırdak dokusu eklemleri kireçlenmeden korur, olası darbelere karşı zedelenmesini engeller.

KIKIRDAK NEDEN BOZULUR?

● Kıkırdak yaralanmaları diz eklemine gelen darbeler sonucu ortaya çıkabilir. Bu yaralanmalar trafik kazası veya spor yaparken oluşabilir.

● Çıkık sonrası kıkırdak hasarı meydana gelebilir.

● Kıkırdak yaralanmalarına menüsküs, çapraz ve yan bağ zedelenmeleri eşlik edebilir.

GENÇLER VE YAŞLILARDAKİ HASAR FARKLI MI?

Gençlerdeki yaralanmalar daha çok bir kaza sonrası oluşur. Kıkırdağın yenilenme ve iyileşme olanağı daha fazladır. Yaşlı hastada ise aşınma ve yıpranma sonucu eklem kıkırdak hasarları oluşur. Kıkırdak hasarının yenilenme kapasitesi çok azdır. Yaşlılarda kıkırdak kaybı sonrası kemikler birbirine sürtünebilir. Bu durum protez ihtiyacıyla sonuçlanabilir.

KIKIRDAK KENDİNİ YENİLEYEBİLİR Mİ?

Kıkırdağı besleyen ve kanlandıran kan damarları yoktur. Kıkırdak çevre dokulardan beslenir. Bu yüzden bir hasar durumunda kendini yenileyebilme kapasitesi maalesef çok kısıtlı.

HANGİ DURUMLARDA DOKTORA GİDİLMELİ?

Dizde ağrı, şişlik, hareket kısıtlılığı en önemli belirtiler. Hasar ilerlemişse bunlara yürüme bozukluğu, merdiven inip çıkmada zorluk, dizde kilitlenme şikayetleri eklenebilir. Ağrılar gece uykudan uyandıracak, ağrı kesicilere ve fizik tedaviye yanıt vermeyecek şekilde şiddetlenebilir. Bu tür şikayetleri olan hastalar bir an önce doktora başvurmalı. Kilo fazlası olan, kemik ve kas yapısı yeterince güçlü olmayan, eklemlerine çok fazla yük binen işlerde çalışanlarda eklemler daha çabuk bozulabilir.

SPOR YAPANLARDA RİSK ÇOK YÜKSEK

Kıkırdak hasarı sporcularda daha sık görülür. Dize fazladan yük binen futbol, basketbol, voleybol gibi sporlar ve dövüş sporu ile uğraşanlarda yaralanma sıklığı artar. Sporla uğraşıyorsanız düzenli antrenman yapın, diz çevresi kaslarını güçlendirin. Spora ara verdiyseniz birden yüklenmek yerine kademeli olarak egzersiz yoğunluğunu artırın. Diz dostu olduğu için yüzmeyi tercih edin.

YARIN: PRP İLE AĞRIDAN KURTULABİLİRSİNİZ

Haberin Devamı