Gündem Meriç Nehri'nde taşkın alarmı!

Meriç Nehri'nde taşkın alarmı!

Paylaş
Meriç Nehri'nde taşkın alarmı!

Meriç Nehri'nde taşkın alarmı!

Meriç Nehri'nde suyun debisinin hızla artması üzerine Bosnaköy'deki seddeler, DSİ ve Yunanlı ekipler tarafından kum torbaları ile güçlendiriliyor.

Haberin Devamı

Öte yandan Edirne'nin Meriç ilçesi Adasarhanlı Köyü yakınlarından Yunanistan'a geçmek isterken sel sularına kapılan 15 kaçaktan 7'si mahsur kaldı, 8'i ise kendi imkanları ile kurtularak bir köye sığındı. Kaçakları kurtarmak için bölgeye sivil savunma ekipleri sevk edildi.

VALİ: TEDBİRLER ALINIYOR

Edirne Valisi Mustafa Büyük, Meriç Nehri’nin taşma riskinin giderek arttığını ifade ederek, "Ancak yerleşim yerlerinin etkilenmemesi için seddeler kontrol ediliyor, tedbirler alınıyor" dedi.

Vali Büyük, Arda Nehri’nin üzerine Bulgaristan tarafında kurulan barajların dolduğunu ve Arda Nehri’nin debisinin 509 metreküp/saniyeye ulaştığını söyledi. Bulgaristan makamlarının Arda Nehri’nin debisinin daha da artacağı yönünde bilgi verdiğini belirten Vali Büyük, bunun etkisinin 10-12 saat sonra Edirne’den geçen Meriç Nehri’nde hissedileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Vali Büyük, şunları kaydetti: "Meriç Nehri’nin taşma riski giderek artıyor. Edirne’de son 24 saatte metrekareye 34 kilogram yağış düştü. Aynı yağış Bulgaristan’da da devam ediyor. Bulgaristan ve Edirne’deki yağışlar, nehirlerin taşmasında büyük rol oynuyor. Ancak yerleşim yerlerinin etkilenmemesi için seddeler kontrol ediliyor, tedbirler alınıyor."

Edirne-Kırklareli arasında ulaşımın sağlandığı D-20 kara yolunun, Oğulpaşa Deresi’nin taşması sonucu sabah saat 07.00 sıralarında ulaşıma kapandığını anımsatan Büyük, bu yolda ulaşımın Edirne’nin Havsa ilçesine bağlı Hasköy köyünden D-100 kara yoluna yönlendirilerek, sağlandığını bildirdi.

NEHİR DEBİLERİ

DSİ 11. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, sabah saatlerindeki ölçümlerde debisi düşüşe geçen Tunca Nehri’nin debisi, yeniden yükselmeye başladı. DSİ’nin nehirler üzerine kurduğu ölçüm sistemlerinden aktardığı bilgiye göre, Meriç Nehri’nin Kirişhane İstasyonu’nda saat 10.00’da 1230 metreküp/saniye olarak ölçülen debi, 11 metreküp/saniye artarak 1241 metreküp/saniyeye ulaştı. 403 metreküp/saniye olan Arda Nehri’nin debisi ise 509 metreküp/saniyeye, Tunca Nehri’nin debisi ise 203.5 metreküp/saniyeden 207 metreküp/saniyeye yükseldi.

Haberin Devamı

KAPIKULE'DE GEÇİŞLER DURDU

Bulgaristan tarafında, Kapitan Andreova Sınır Kapısı’na ulaşımın sağlandığı yolun taşkın nedeniyle kapanması üzerine, Kapıkule Sınır Kapısı’nda araç giriş çıkışı yapılamıyor. Araç sürücüleri, Hamzabeyli, Pazarkule ve İpsala Sınır Kapılarına yönlendiriliyor.

KENT GÖLE DÖNDÜ

Edirne'de gece saatlerinden bu yana aralıklarla devam eden yağmur yağışı sonrası caddeler göle dündü, şehir içinde çok sayıda bodrum kattaki ev ve kalorifer daireleri sular altında kaldı. Edirne'ye son 24 saat içinde metrekareye 34,5 kilo yağış düştü. Yoğun yağmur yağışı nedeniyle cadde ve sokaklar göle dönerken, çok sayıda apartmanın bodrum katındaki evi ve kalorifer dairelerini su bastı.

Vatandaşlar isi su basan evdeki eşlerini kurtarmaya, bir yandan da kovcalarla suyu boşaltmaya çalıştı. Kirada oturduğu evini her yağmur yağışı sonrası su bastığını belirten üniversite öğrencisi 20 yaşındaki Recep Dural, "Geceki sağanak yağmur yağışının ardından rögarlar taştı ve su evimizin içine doldu. Bütün kıyafetlerim ve evdeki eşyalarmız kullanılmaz hale geldi."dedi.

Haberin Devamı

ERGENE NEHRİ TAŞTI

Edirne'nin Uzunköprü ilçesindeki Kırkavak Deresinden gelen sular Ergene Nehri'nin taşmasına neden oldu. Taşkın nedeniyle Uzunköprü'nün Şahsuvarbey Mahallesi ile Muradiye Mahallesinde yaşayan 5 bin kişi risk altında bulunuyor. Taşkınlar nedeni ile İpsala-Meriç ve Uzunköprü-Meriç yolu çift yönlü ulaşıma kapatıldı.

KAYBOLAN 7 KAÇAK ARANIYOR

Öte yandan Edirne Valisi Mustafa Büyük, dün gece Meriç ilçesinin Adasarhanlı köyü yakınlarında sınır devriye ekiplerince Meriç Nehri yakınlarında 8 yabancı uyruklunun yakalandığını söyledi. Yakalanan 8 yabancı uyruklunun, jandarmadaki ifadelerinde Meriç Nehri’nden botla Yunanistan’a yasa dışı yollardan giderken botun devrildiğini söylediklerini belirten Vali Büyük, "Kaçakların ifadelerine göre botta toplam 15 kişi varmış. Bunlardan 7’si Meriç Nehri’nde kayboldu. Bunların bulunması için bir kurtarma ekibi gönderdik. Meriç Nehri’nde duruma göre arama yapılıyor" dedi.

Haberin Devamı

Vali Büyük, 8 kaçağın ifadelerinin alınmasından sonra sınır dışı edilmek üzere Edirne Emniyet Müdürlüğü Pasaport ve Yabancılar Şubesine gönderileceğini, kayboldukları iddia edilen 7 kişiyle ilgili araştırmaların devam ettiğini kaydetti.

DHA