Hakan Çelik Merkel bu rüzgara karşı duramaz!
HABERİ PAYLAŞ

Merkel bu rüzgara karşı duramaz!

Haberin Devamı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Berat Albayrak göreve geldiği günden bu yana birçok stratejik karara imza attı. Depolama konularından kömüre, güneş enerjisinden petrol boru hatlarına kadar bir dizi alanda çok ciddi gelişmeler oluyor. Enerji alanında bağımlıkların azaltılması ve yerli kaynak kullanımının artırılması Albayrak’ın öncelikleri arasındaydı.

Son büyük adım rüzgar alanında atıldı. Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesinde kazanan, Alman Siemens konsorsiyumu oldu. Siemens- Türkerler-Kalyon konsorsiyumu, kilovatsaat başı açık eksiltme usulüyle yapılan ihalede 3,48 dolarlık (KWS) teklifle ihaleyi aldı. Bu değerin bir dünya rekoru olduğu ifade ediliyor.

İhalenin çok önemli sonuçları var.

Yenilenebilir enerji alanında Türkiye en büyük hamlesini gerçekleştirdi.

Uluslararası ölçekte çok iyi bir fiyat alındı. 1 milyar doların üzerinde yatırım garantilendi.

Yaklaşık 5 bin kişiye iş imkanı doğdu. Türkiye kritik bir alanda ileri teknolojiye ulaşma fırsatı elde etti.

En az bunlar kadar önemli bir gelişme de ihaleyi bir Alman firmasının kazanmış olması. Bu ihtimalin güçlü olduğunu CNN Türk’teki Parametre programımızda geçen hafta dile getirmiştim.



İhalenin başarılı sonuçlanmasında Berat Albayrak’ın büyük rolü oldu. Sonucun ilan edilmesinden sonra yaptığı konuşmada da bu gelişmenin Almanya- Türkiye ilişkilerine önemli katkı sağlayacağını ifade etti. Albayrak’ın şu sözlerinin altı çizilmeli:

Kurumlar, kişiler bugün gelir; yarın geçer. Devletler ve ilişkiler uzun solukludur… Bu netice Almanya’da Türkiye aleyhtarı kampanyaların hızlandığı bir dönemde gerçekleşmiş oldu. Almanya’da “Türkiye tehlikeli, gitmeyin”, “Yatırım yapmayın” söylemlerinin güçlendiği bir süreçte bu ülkenin en köklü şirketlerinden Siemens’in Türkiye’nin geleceğine yatırım yapması her şeyi özetliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın geçen hafta üst üste açıklamalar yaparak uluslararası yatırımcılara güvence vermesinin Türkiye’ye bakıştaki tereddütleri ciddi oranda dağıttığına inanıyorum.

Zira Avrupa’da bazı çevrelerde iddia edildiği gibi Türkiye kaos ortamında olsaydı Siemens gibi bir dev böylesine büyük bir işe asla kalkışmazdı… Zor günler gelir geçer. Kalıcı olan, Türkiye ile Almanya arasındaki dostluktur, işbirliğidir.



CNN Türk’te yarın sabah 10.00’da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan canlı yayın konuğum olacak. Bakan, kamuoyunun yakından izlediği dev projelerle ilgili çok önemli açıklamalar yapacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder