Dünya 'Merkel halkını korumadı'

'Merkel halkını korumadı'

Paylaş
'Merkel halkını korumadı'

Nobel ödüllü ünlü Alman yazar Günter Grass, ABD'nin dinleme skandalı üzerinden Almanya Başbakanı Merkel'i eleştirdi. Grass, 'korkak' olarak nitelendirdiği Merkel'in halkı casusluk faaliyetlerine karşı korumadığını dile getirdi

Almanya'da Nobel Edebiyat Ödülü sahibi yazar Günter Grass, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in halkını büyük casusluk faaliyetlerine karşı korumadığını söyledi.

Grass, Alman Haber Ajansına (DPA) verdiği demeçte, SPD ile CDU/CSU arasında kurulması öngörülen koalisyon hükümeti yerine Birlik Partileri'nin azınlık hükümeti kurmasının daha doğru olacağını belirterek, Avrupa'nın birçok ülkesindeki demokrasilerde bunun bu şekilde işlediğini belirtti.

''Ben sadece SPD'ye ve üyelerine bir çok sebepten dolayı büyük koalisyona girmemelerini tavsiye ederim'' diyen Grass, SPD ile CDU/CSU koalisyonunun çok büyük bir güç oluşturabileceğini ve muhalefetin şansının olmayacağını, bunun da demokratik sisteme zarar verebileceğini vurguladı.



Sosyal Demokratlara yakınlığıyla bilinen Grass, son yasama döneminde Birlik Partileri'nin Avrupa politikası konularında Federal Meclis'teki oylamalarda SPD'den ve Yeşiller Partisi'nden destek aldığını hatırlattı.

'KORKAK'

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından dinlenmesiyle ilgili soru üzerine de Grass, bu konuda ''korkak'' olarak nitelediği Merkel'in, bugün Federal Almanya'nın, iki Almanya'nın birleşmesinden beri var olan egemenliğini kullanacak durumda olmadığını savundu.

SCHRÖDER ÖRNEĞİ

Eski Başbakan Gerhard Schröder ile Merkel'i kıyaslayan Grass, Schröder'in ABD'nin ve müttefiklerinin yürüttüğü Irak Savaşı'na katılmadığını belirtti.

Grass, Schröder'in bu kararına ilişkin nedenler ortaya koyduğunu ve ABD ile de ters düştüğünü hatırlatarak, Merkel'in ise o dönemde Washington'a gittiğini ve Schröder'i karaladığını anlattı.

'İZLENMEMİZ SKANDAL'

Merkel'in tüm vatandaşların haklarını koruması gerektiğini belirten Grass, NSA'nın dinleme iddialarına ilişkin, ''Biz vatandaşların, hepimizin anayasamıza ve yasalara aykırı olarak dinlendiğimiz ve izlendiğimiz bir skandaldır'' ifadelerini kullandı.

Alman hükümetinin, ABD'nin gizli bilgilerini ifşa eden NSA'nın eski sistem analisti Edward Snwoden'e Almanya'da sığınma hakkı vermemesini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Grass, ''Bu da buna bağlı olan bir yönü. Esas sorun, transatlantik ittifakının ileri sürülmesi. Amerikalılar için bu önemsiz'' diye konuştu.

Merkel'in korkarak, ülke egemenliğini kullanmadığını, Amerikalıların ise kendi çıkarları ve müttefiklerinin de zararına olan durumlarda yasaları ihlal ettiklerini belirten Grass, "Şansölye Merkel halkını büyük casusluk faaliyetlerinden korumuyor" dedi.

Grass ayrıca, güvenlik garantisi verilmesi durumunda Snowden'a Almanya'da iltica hakkı verilmesinden yana olduğunu sözlerine ekledi.

AA

3

Haberin Devamı